Τετάρτη, 19 Ιουν.
34oC Αθήνα

Αγία Σοφία: Νέα πρόκληση – Διόρισαν Ιμάμη οι Τούρκοι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Πέντε φορές την ημέρα θα ακούγεται μουσουλμανική προσευχή από την Αγία Σοφία
– Πρώτη φορά από το 1935 όχι τυχαία ανακοινώθηκε ο διορισμός Ιμάμη
– Στρατηγική σταδιακής κλιμάκωσης ακολουθούν οι Τούρκοι
– Το καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από 81 χρόνια απαγγέλθηκε το Κοράνι μέσα στο Ναό
– Οργή σε εκατομμύρια Ορθόδοξους σε όλο τον κόσμο
– “Σφυρίζουν” αδιάφορα οι εταίροι στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Μετά από 81 χρόνια, από τότε που η Αγία Σοφία έγινε μουσείο, οι Τούρκοι αποφάσισαν να διορίσουν Ιμάμη στον Ναό που αποτελεί το σημείο αναφοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων του πλανήτη.

Μάλιστα όπως αναφέρε σχετικά πλέον ο Ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές που προβλέπει το Κοράνι μέσα στην ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα ακούγεται από τους μιναρέδες που υπάρχουν στο μνημείο πέντε φορές την ημέρα οι μουσουλμανικές προσευχές και όχι δύο όπως προβλέπονταν ως σήμερα.
Πρόκειται για μια σαφή κλιμάκωση που μοιάζει να κινείται παράλληλα με τις φραστικές επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η θέση Ιμάμη προβλέπονταν αλλά ποτέ ως σήμερα δεν είχε τοποθετηθεί κανείς σε αυτή τη θέση απ’ όταν με εντολή του Κεμαλ Ατατούρκ ο Ναός είχε μετατραπεί σε μουσείο.


Αν και πρόκειται για ορθόδοξο ναό καθώς αποτελεί για τους Τούρκους ένα από τα σημεία αναφοράς για την κατάκτηση της Πόλης η πίεση είναι αυξανόμενη για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ξανά ως τζαμί. Το Αγιά Σοφιά Τζαμί όπως το αναφέρουν.


Η πρόκληση και στο σημείο αυτό είναι κλιμακούμενη. Μετά τις διαδηλώσεις ακραίων στοιχείων ήρθε τον περασμένο Ιούλιο η απαγγελία του Κορανίου μέσα από τον Ναό, επίσης για πρώτη φορά από το 1935, αλλά και η απαγγελία του “αζαν” μέσα από το Ναό. Ε’ιναι σαφές κατά πολλούς ότι πρόκειται για μια αλληλουχία κινήσεων που έχουν ως μόνο στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

 

Όλα αυτά βέβαια με τον “σουλτάνο” Ενρτογάν να μιλάει πρόσφατα για τα σύνορα της καρδιάς των Τούρκων και όχι για τα σύνορα που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, λίγες μόνο ημέρες αφότου αμφισβήτησε ανοιχτά τη συνθήκη της Λοζάνης.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε