Κόσμος

Αγωγή στον Ράμα κάνει η ηθοποιός πίσω από την ψηφιακή «υπουργό» της Αλβανίας, Diella

Η ηθοποιός υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνέχισε να χρησιμοποιεί την ομοιότητά της πέρα από το συμφωνημένο χρονικό διάστημα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Υπουργός Επικρατείας για την Ψηφιακή Νοημοσύνη της Αλβανίας, η πρώτη εικονική αξιωματούχος στον κόσμο, ενδέχεται σύντομα να μείνει «χωρίς πρόσωπο», καθώς η ηθοποιός πάνω στην οποία βασίστηκε την οδηγεί στα δικαστήρια.

Τον Αύγουστο του 2025, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προκάλεσε αίσθηση όταν πρότεινε την ιδέα ενός υπουργού ή πρωθυπουργού τεχνητής νοημοσύνης. Έναν μήνα αργότερα ανακοίνωσε τη Diella, μια αξιωματούχο με τεχνητή νοημοσύνη, επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της διαφθοράς στις δημόσιες προμήθειες.

Η Diella ήταν ήδη γνωστή στους Αλβανούς ως chatbot στην κυβερνητική πλατφόρμα υπηρεσιών e-Albania. Το ψηφιακό της ομοίωμα δημιουργήθηκε με βάση το πρόσωπο και τη φωνή της ηθοποιού Anila Bisha, στο πλαίσιο σύμβασης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η «προαγωγή» του avatar σε υπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ως αποτέλεσμα η εικόνα της να παρουσιαστεί ζωντανά σε κοινοβουλευτική ομιλία που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η Bisha φέρεται πλέον να έχει καταθέσει αγωγή κατά του Υπουργικού Συμβουλίου, του πρωθυπουργού, μιας ιδιωτικής εταιρείας που συμμετείχε στο έργο και της Εθνικής Υπηρεσίας Κοινωνίας της Πληροφορίας (AKSHI). Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνέχισε να χρησιμοποιεί το πρόσωπο της πέρα από το συμφωνημένο χρονικό διάστημα και πεδίο χρήσης, το οποίο περιοριζόταν στην πλατφόρμα e-Albania.

Σε δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Bisha ζητά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για την άμεση παύση χρήσης της εικόνας της μέχρι να εκδοθεί απόφαση στην υπόθεση. Ισχυρίζεται ότι υφίσταται σημαντική και ανεπανόρθωτη βλάβη από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της ομοιότητάς της.

Η Bisha είχε εξηγήσει σε τηλεοπτική συνέντευξη τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε ηχογραφήσει εκτενές βιντεοσκοπημένο και ηχητικό υλικό για το chatbot του e-Albania, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με χαμηλή αμοιβή, χωρίς να έχει δώσει άδεια για άλλες χρήσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος της Αλβανίας, Manjola Hasa, δήλωσε στο POLITICO: «Η Αλβανία είναι μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα όπου, όπως σε κάθε άλλη χώρα χωρίς λογοκρισία, οι πολίτες είναι ελεύθεροι να σκέφτονται και να ενεργούν νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη μας αυτή η αγωγή είναι παράλογη, αλλά καλωσορίζουμε την ευκαιρία να λυθεί οριστικά το ζήτημα σε δικαστήριο.»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η αστυνομία της Τουρκίας εισέβαλε και «έκλεισε» το αντιπολιτευόμενο κανάλι Halk TV - Διορίστηκε κρατικός επίτροπος στη διοίκησή του
Υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τον πρόεδρο του κόμματος (CHP), και τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη ελευθερίας Τύπου στην Τουρκία
halktv
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.