Κόσμος

“Άκυρο” από το Ανώτατο Δικαστήριο στον Πουτζδεμόν – “Δεν μπορείς να ορκιστείς πρόεδρος εξ αποστάσεως”

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν, μπορεί να παρακολουθήσει την συνεδρία για την ανάδειξή του ως ηγέτη της περιφέρειας μόνο αν είναι παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Ο Πουτζδεμόν, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία. Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Ο Πουτζντεμόν, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία. Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές του Πουτζντεμόν έχουν πει πως θα μπορούσε να κυβερνά την περιοχή εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

Αυτό θα είναι μια ήττα για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, και έχουν προτείνει τον Πουτζντεμόν ως υποψήφιο πρόεδρο της περιφέρειας.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέβαλε χθες την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας πως κάποιος που διαφεύγει από τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), δήλωσε σήμερα πως δεν στοιχειοθετείται βάσει της ισπανικής νομοθεσίας απαγόρευση εκλογής του ως προέδρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε «από τη θλίψη του» ο πατέρας της 12χρονης που βιάστηκε και δολοφονήθηκε από 27χρονη στη Γαλλία
Ο πατέρας είχε κρεμάσει ένα γράμμα στην πόρτα του διαμερίσματος, όπου η 27χρονη βασάνισε και δολοφόνησε το νεαρό κορίτσι - «Ανυπομονώ να σε ξαναδώ, ο μπαμπάς σου που σε αγαπάει για πάντα», έγραφε
Γυναίκα
ΗΠΑ και Βενεζουέλα στα πρόθυρα πολέμου: Ο Τραμπ στέλνει αεροπλανοφόρο για να διαλύσει τα καρτέλ ναρκωτικών – Αντιδρά ο Μαδούρο
«Μηχανεύονται νέο αιώνιο πόλεμο, υπόσχονταν πως δεν θα αρχίσουν ποτέ ξανά πόλεμο και κατασκευάζουν έναν πόλεμο τον οποίο θα αποτρέψουμε», τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο
Ντόναλντ Τραμπ 5