Κόσμος

Αλβανία: Ο Λουλζίμ Μπάσα παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, παραιτήθηκε την Δευτέρα, 21.03.2022, μετά την πολύμηνη διαμάχη με τον Σαλί Μπερίσα.

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας αμφισβητούσε επί μήνες τον Μπάσα, μετά την αποπομπή του από το κόμμα, που ήρθε αφότου η Ουάσινγκτον του απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ για υποθέσεις διαφθοράς. Ο Μπερίσα έχει αρνηθεί όσα του καταλογίζονται.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Μπάσα τόνισε πως οι ψηφοφόροι του κόμματος κουράστηκαν από τις εσωκομματικές έριδες και τα δυσφημιστικά σχόλια, συμπληρώνοντας ότι από αυτήν την κατάσταση «πλήττονται το Δημοκρατικό Κόμμα και η Αλβανία και μόνο το περιβάλλον του (πρωθυπουργού) Έντι Ράμα επωφελείται».

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Μπερίσα και οπαδοί του εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος, ενώ αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους οργισμένους διαδηλωτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε χωριστεί στα δύο, σε όσους υποστήριζαν τον Μπάσα και σε όσους υποστήριζαν τον Μπερίσα.

Ο Μπάσα δεν κατάφερε να κερδίσει εκλογική αναμέτρηση στα εννέα χρόνια που ήταν επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ανέφερε πως η απόφαση του Μπάσα να παραιτηθεί ήταν σεβαστή, σημειώνοντας πως «βάζει το κόμμα και τη χώρα του πάνω από τις προσωπικές του φιλοδοξίες». Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι θα διακόψει τις σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας εάν ο Μπερίσα εκλεγεί αρχηγός του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία καλής θέλησης» με τη Βεγγάζη για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος του DEIK δήλωσε ότι η νέα συμφωνία με τη Λιβύη θα εμβαθύνει τη συνεργασία στην περιοχή, και ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των σχέσεων, ιδίως με το ανατολικό τμήμα της χώρας
Εικόνα πετρελαιοφόρου που φεύγει από τον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Ζουεϊτίνα στη Βεγγάζη 31
Daily Sabah: Η Τουρκία φαντασιώνεται περιφερειακή «ηγεμονία στη Μεσόγειο» – Η συνεργασία ισχύος με την Ισπανία που «εξαπλώνεται» από Γιβραλτάρ μέχρι Συρία
Βλέψεις για μία συνεργασία ισχύος με την Ισπανία έχει η Τουρκία, σύμφωνα με την Daily Sabah - Η επανασχεδίαση του χάρτη της Μεσογείου και οι βλέψεις για αποδυνάμωση του «μπλοκ» Γαλλία - Ελλάδα - Ισραήλ
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, Oruc Reis, στη Μεσόγειο