Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Επανακαταμέτρηση με το χέρι στην Τζόρτζια

Ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Τζόρτζια δήλωσε την Τετάρτη (11/11) ότι δεν υπάρχει ως εδώ καμία ένδειξη πως σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων. Στις αμερικανικές εκλογές ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα μόλις 14.111 ψήφων — επί συνόλου 5 εκατομμυρίων στην πολιτεία — έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξήγησε ότι έδωσε εντολή να γίνει επανακαταμέτρηση με το χέρι λόγω του ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, μολονότι πιστεύει πως η καταμέτρηση έχει γίνει με ακρίβεια μέχρι εδώ. Το προβάδισμα του Μπάιντεν, με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, είναι 0,3%.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας, ο Ράφενσπεργκερ είπε «διενεργούνται έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουμε δει κάτι εκτεταμένο», Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως σημειώθηκαν παρατυπίες τέτοιες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράφενσπεργκερ είπε επίσης ότι πιστεύει πως η επανακαταμέτρηση με το χέρι, που θέλει να έχει ολοκληρωθεί την 20ή Νοεμβρίου, δεν θα ανατρέψει το αποτέλεσμα που προέκυψε στην καταμέτρηση με μηχανήματα, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. «Πιστεύουμε ότι τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν με ακρίβεια», επέμεινε.

Click4more: Νομικό Βατερλώ για τον Ντόναλντ Τραμπ: Δεν του… βγαίνουν οι αγωγές

Η επανακαταμέτρηση με το χέρι στην Τζόρτζια ανακοινώθηκε καθώς ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη σε διάφορες πολιτείες, στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Ο Τιμ Μέρτο, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντικό πρώτο βήμα στη διαδικασία» που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επιδιώκει να του εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να επικρατήσει στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) για να κερδίσει τις εκλογές. Έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτορικών ψήφων από το πρωί του Σαββάτου, όταν επικράτησε στην Πενσιλβάνια και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ τον ανακήρυξαν νικητή. Αλλά η πολιτεία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη σημασία αν το αποτέλεσμα ανατραπεί σε άλλες πολιτείες, κάτι πάντως που θεωρείται απίθανο.

Η Τζόρτζια έχει ωστόσο στρατηγική σημασία για άλλον λόγο: σε αυτή πρόκειται να κριθούν δύο έδρες στη Γερουσία, που οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να τους στερήσουν την οριακή πλειοψηφία (50-48) που διατηρούν ως εδώ στην αμερικανική άνω Βουλή. Θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία για αυτές τις έδρες την 5η Ιανουαρίου, με Ρεπουμπλικάνους φαβορί και στις δύο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 15 λεπτά
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας