Κόσμος

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ενημέρωση για «μετεγκατάσταση» της Χαμάς στην Τουρκία – Στο «κάδρο» και τα κατεχόμενα της Κύπρου

Το θέμα της ενδεχόμενης εγκατάστασης ανώτερων στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία επαναφέρουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν και στη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ‘Αβριλ Χέινς αμερικανοί βουλευτές και του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Με την επιστολή τους – που όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π. Κασφίκης, θα επιδοθεί αύριο Πέμπτη 21/11/2024 στους δύο αξιωματούχους – οι βουλευτές θα ζητούν απόρρητη ενημέρωση σχετικά με τη φερόμενη εγκατάσταση στελεχών του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς (σσ η οποία είναι χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση) στην Τουρκία. Παράλληλα θα επισείουν τον κίνδυνο να αναπτύξει δραστηριότητα η Χαμάς και στην κατεχόμενη περιοχή της Βόρειας Κύπρου.

Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ηγετικό ρόλο παίζουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Νταν Γκόντμαν, Τζος Γκότχαϊμερ, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των νομοθετών διαδραμάτισε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτου (AHI) που έχει υποστηρίξει την ανάγκη για εντονότερο έλεγχο στη συνεργασία της Τουρκίας με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην επιστολή τα μέλη του Κογκρέσου ζητούν μια απόρρητη ενημέρωση, στοχεύοντας να διερευνήσουν την έκταση της υποστήριξης που προσφέρει η Τουρκία στη Χαμάς καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις που αυτή έχει στα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα της εγκατάστασης αξιωματούχων της Χαμάς στην Τουρκία είχε παρουσιάσει στις 17/11/2024 το ισραηλινό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝ και είχαν σπεύσει να διαψεύσουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο η διάψευση δεν απέτρεψε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα να μην δεχθεί στελέχη της Χαμάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρούμε ότι τα ηγετικά στελέχη μιας φαύλης τρομοκρατικής οργάνωσης θα πρέπει να ζουν άνετα οπουδήποτε»

Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς είναι ένα θέμα με το οποίο το Κογκρέσο ασχολείται τακτικά μετά την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023. Ειδικότερα, 47 νομοθέτες έστειλαν επιστολή στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, καλώντας τον να αναλάβει δράση για τη σχέση της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση. Ακολούθησε μια δεύτερη επιστολή, αλλά και ένα ψήφισμα που καταδίκασε τη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς.

Στη νέα επιστολή των βουλευτών θα υπογραμμίζονται οι εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιχειρήσεις της Χαμάς στην κατεχόμενη περιοχή της βόρειας Κύπρου. Ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Όπως μάλιστα υπενθυμίζεται, η Μοσάντ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εν δυνάμει μετατροπή των κατεχόμενων σε κέντρο επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων.

Τέλος, οι Αμερικανοί νομοθέτες θα καταστήσουν σαφές ότι οι ανησυχίες τους εκτείνονται πέρα από την παρουσία της Χαμάς στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ που έχει απειλήσει την Κύπρο στο παρελθόν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
3 νεκροί, μεταξύ των οποίων 1 παιδί, από νέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο λίγες ώρες πριν το ραντεβού Τραμπ - Ζελένσκι
«Τρεις άνθρωποι είναι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου παιδιού μικρής ηλικίας. Άλλοι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους έξι παιδιά» ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης
Ουκρανοί διασώστες μεταφέρουν τη σορό άνδρα που σκοτώθηκε σε ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο
Παρέμεινε εγκλωβισμένος πίσω από καταρράκτη της Καλιφόρνια για 2 ημέρες: Δείτε βίντεο από τη δραματική διάσωσή του
Το ερμητικό νερό έσπασε το σχοινί του 46χρονου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί σε σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη - «Πρόκειται για εκπληκτική ιστορία επιβίωσης»
Καταρράκτης
Στις 20:00 η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ζελένσκι και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνόδευσαν τον Ουκρανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Γιατί ο Πούτιν έχει «εμμονή» με το Ντονμπάς: Ο ρόλος της περιοχής στον τερματισμό του πολέμου και το όραμα του Ρώσου
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει το Ντονμπάς από το 2014 - Η περιοχή υπήρξε το πεδίο των πιο αιματηρών μαχών του πολέμου και αποτελεί το κύριο επίκεντρο της επίθεσης της Ρωσίας
Βλάντιμιρ Πούτιν 2
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο πλευρό του Ζελένσκι: Οι ελπίδες, οι πιέσεις και τα διαπραγματευτικά «όπλα» στη συνάντηση με τον Τραμπ
Ο Ζελένσκι αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από τον Τραμπ να αποδεχτεί τη συμφωνία που πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 12