Κόσμος

Ανησυχία Μπορέλ για την τουρκική προκλητικότητα – «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων , στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. .

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη», ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν παράπονα ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτογραμμές τους»

Επιπροσθέτως, τονίστηκε ότι στο επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ θα τεθεί το ζήτημα της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της πολύπλοκης σχέσης»

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι ΕΕ και ΗΠΑ εστίασαν στον στρατηγικό διάλογο σε θέματα κλειδιά τόσο για ΕΕ τόσο και για ΗΠΑ και τόνισε ότι η υπερατλαντική συνεργασία είναι πολύ ισχυρή.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρέθηκαν επίσης η Κίνα, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία αλλά και ο κορονοϊός με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας από τον κορονοϊό»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν – Μετακίνησαν βομβαρδιστικά στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό
Τα 4 αεροσκάφη B-52H Stratofortress μεταφέρουν περίπου 32 τόνους όπλων, μεγάλης ακτίνας δράσης και έφτασαν στη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Σκαρσία γύρω στα μέσα Μαΐου
Αεροσκάφος 29
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 6
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 31