Κόσμος

“Ανοίγει” ο δρόμος για ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ" ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση της Ε.Ε.

Ο κ. Χαν προσέθεσε πως «οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επεσήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος.

Επίσκεψη στα Σκόπια την Κυριακή

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Χαν θα βρεθεί την Κυριακή στα Σκόπια, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί τους θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επίσκεψη γίνεται λόγω των προσπαθειών για αναζωπύρωση των προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Μετά τα Σκόπια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Ο κ. Γιούνκερ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας 33χρονος μπήκε σε παμπ ντυμένος με στολή Ναζί στις ΗΠΑ – Χτύπησε φοιτήτρια που προσπάθησε να τον διώξει και της έσπασε τη μύτη
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου ο άνδρας επιτέθηκε στη φοιτήτρια όταν αυτή προσπάθησε να του βγάλει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα πιάνω
ΗΠΑ
Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ σε κίνδυνο μετά τις απειλές απόσυρσης των Καταλανών συμμάχων της
Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ενδέχεται να σταματήσει να στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
«Αγαπούσε τη Ρόδο, ήθελε να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα» λένε συγγενείς του 18χρονου Θοδωρή που δολοφονήθηκε στη Βραζιλία
«Μία δεκαετία είναι που έφυγαν και πήγαν εκεί γιατί η μαμά είναι μισή Βραζιλιάνα, νόμιζαν ότι με την κρίση θα είχαν καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς συνέβη κι αυτό» τονίζει ο συγγενής του 18χρονου
18χρονος
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες τηρούν τον «νόμο της σιωπής» απέναντι στους ανακριτές – Δείγματα DNA οδήγησαν στην ταυτοποίησή τους
Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά τη θεαματική ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου τηρούν σιγή απόλυτης άρνησης μετά τη σύλληψή τους – οι αστυνομικοί, ωστόσο, κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν χάρη στο DNA τους
Έρευνες γύρω από το παράθυρο του Λούβρου, από το οποίο πέρασαν οι ληστές