Κόσμος

Αντόνιο Γκουτέρες – 62 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2020 επειδή έκαναν τη δουλειά τους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων. Εξήντα δύο δημοσιογράφοι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους μόνο και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση τη σημερινή (02.11.2021) Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων, για δικαιοσύνη αναφορικά με τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν, ενώ έκαναν το καθήκον τους και επισήμανε πως «τιμούμε την κληρονομιά και τις επιτυχίες τους».

Εξίσου, ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να σταθούν αλληλέγγυα με τους δημοσιογράφους, να ερευνήσουν και να ασκήσουν δίωξη για τα εγκλήματα εναντίον τους με όλη την ισχύ του νόμου.

Ειδική αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη στοχοποίηση των δημοσιογράφων, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «η πανδημία COVID19 και η σκιά – πανδημία της παραπληροφόρησης έχουν αποδείξει ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Αντόνιο Γκουτέρες – UNESCO: Σχεδόν 9 από τις 10 δολοφονίες μένουν ατιμώρητες

Επικαλούμενος στοιχεία της UNESCO, ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι την περσινή (σ.σ. 2020) χρονιά, 62 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους. «Πολλοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν ενώ διεξήγαγαν έρευνα για διαφθορά, εμπορία ανθρώπων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αυξηθεί. Σχεδόν 9 από τις 10 αυτές δολοφονίες μένουν ατιμώρητες» επισήμανε.

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στις «αμέτρητες άλλες απειλές» που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, από απαγωγές και βασανιστήρια μέχρι φυλάκιση και κακοποίηση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στις Μαλδίβες: Πυκνώνει το μυστήριο καθώς ο εκπαιδευτής βρέθηκε μακριά από τους άλλους 4 δύτες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο
Η σορός του Τζιανλούκα Μπενεντέτι, ανασύρθηκε την Παρασκευή (15.05.2026) κοντά στην είσοδο της σπηλιάς Thinwana Kandu, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις δύτες εντοπίστηκαν σήμερα (18.05.2026), όταν τρεις επίλεκτοι Φινλανδοί δύτες κατάφεραν να φτάσουν στο εσωτερικό της
Επιχείρηση δυτών στις Μαλδίβες