Δευτέρα, 22 Απρ.
16oC Αθήνα

Από την Ισπανία στον Παναμά χωρίς νερό και τροφή – Η απίστευτη ιστορία μιας σκυλίτσας

Από την Ισπανία στον Παναμά χωρίς νερό και τροφή – Η απίστευτη ιστορία μιας σκυλίτσας

Από την Ισπανία στον Παναμά, χωρίς νερό και τροφή, η Μίλι, ένα πολύ δυνατό, όπως φάνηκε, σκυλί κατάφερε να επιβιώσει μέσα σε ένα κοντέινερ. Σήμερα, «εργάζεται» στο αεροδρόμιο του Παναμά, εντοπίζοντας τροφές που απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα.

Το τεράστιο ταξίδι του σκύλου, ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2021, όταν το εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο βρέθηκε αναχώρησε από την Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία. Είκοσι ημέρες αργότερα, το κοντέινερ εκφορτωνόταν στο λιμάνι της Κολόν, στον Παναμά.

Κανένας δεν κατάλαβε πως η Μίλι ήταν μέσα στο κοντέινερ, το οποίο τοποθετήθηκε σε εξωτερικό χώρο και αφέθηκε στο έλεος της ζέστης και της κακοκαιρίας. Τελικά, είκοσι ημέρες αργότερα, το άνοιξαν εργάτες και ανακάλυψαν τη σκυλίτσα, ηλικίας περίπου ενός έτους, να λιμοκτονεί και είναι αφυδατωμένη.

«Δεν ξέρουμε πώς κατάφερε να μπει μέσα και πώς δεν έγινε αντιληπτή… Αυτή είναι η ιστορία μιας ηρωίδας. Διότι ένα ζώο εγκλωβισμένο σε κοντέινερ για 40 ημέρες, χωρίς νερό, χωρίς τροφή, πώς μπορεί να παλέψει για να επιζήσει;», είπε η Σεσίλια δε Εσκομπάρ, επικεφαλής της διεύθυνσης υγείας ζώων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το κοντέινερ είχε διαβρωθεί σε ένα τμήμα του κι ανακαλύψαμε ότι υπήρχε μια μικρή τρύπα σε αυτό το σημείο. Κάναμε την υπόθεση ότι άνοιξε μια μικρή τρύπα με την πατούσα της, από όπου προσπαθούσε να πιει νερό της βροχής», εξήγησε.

Η σκυλίτσα ζύγιζε μόλις 4 κιλά όταν ανακαλύφθηκε. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Πόλη του Παναμά και δέχθηκε τις φροντίδες των κτηνιάτρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένας από αυτούς, ο Ούγο Τουριγιάτσι, εκτιμά ότι η σκυλίτσα ήταν σε καλή φυσική κατάσταση πριν αναχωρήσει με το κοντέινερ και μπόρεσε να επιβιώσει χάρη στα αποθέματα που είχε ο οργανισμός της, το νερό της βροχής, τις σταγόνες που δημιουργήθηκαν λόγω της υγρασίας στο εσωτερικό του εμπορευματοκιβωτίου και στα ούρα της.

«Φιλική, υπάκουη και παιχνιδιάρα» στο αεροδρόμιο του Παναμά

Πέντε μήνες μετά τον εντοπισμό της, η Μίλι θα θριαμβεύσει για ακόμα μια φορά. Είναι πλέον μέλος της ομάδας των σκύλων που εργάζονται στο διεθνές αεροδρόμιο Τοκουμέν, στην Πόλη του Παναμά.

Ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της πριν από μία εβδομάδα, ενώ είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό νωπών τροφίμων στις αποσκευές των ταξιδιωτών, που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα καθώς, μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες τις τοπικές κοινότητες.

«Η Μίλι πληροί τα τέσσερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σκύλος για να ενσωματωθεί στην ομάδα: φιλική, υπάκουη στους ανθρώπους, παιχνιδιάρα και με καλή όρεξη», εξήγησε ο εκπαιδευτής της Εντγάρδο Αγκίρε.

Η σκυλίτσα, που κινείται με σβελτάδα ανάμεσα στις αποσκευές για να εντοπίσει ύποπτες οσμές, ήδη βρήκε την πρώτη της εβδομάδα μια βαλίτσα που περιείχε σπόρους, φρούτα και αλλαντικά.

«Είναι ένα σκάνερ που δεν κοστίζει ακριβά», θα πει ο κτηνίατρος Τουριγιάτσι. «Χρειάζεται μόνο τροφή και την αγάπη μας», συμπληρώνει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις