Κόσμος

Απομόνωση είπατε; Οι αστροναύτες… ξέρουν και δίνουν συμβουλές

Τηρήστε μια σταθερή, καθημερινή ρουτίνα, παραμείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας και περιστασιακά επιτρέψτε στον εαυτό σας μια απόλαυση: είναι κάποιες από τις συμβουλές «επιβίωσης» που δίνουν Γερμανοί αστροναύτες σε όσους αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού, μια κατάσταση που όπως λένε θυμίζει πολύ την παραμονή τους στο διάστημα.

“Been there, done that” λένε οι αστροναύτες

Ο Τόμας Ράιτερ, 61 ετών, ο πρώτος Γερμανός που έκανε διαστημικό περίπατο, θυμήθηκε στη συζήτηση που είχε μέσω Skype με άλλους συναδέλφους του ότι τηρούσε μια αυστηρή ρουτίνα. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρείς συνειδητά ένα πρόγραμμα σε μια τέτοια κατάσταση, να το διατηρείς όλη την εβδομάδα», είπε ο Ράιτερ που πλέον έχει αποσυρθεί.

Όμως είναι επίσης σημαντικό να αναμένεις ότι το Σαββατοκύριακο θα αφεθείς να ενδώσεις σε κάποια απόλαυση. «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παίρναμε από το δοχείο του φαγητού όσα μας άρεσαν περισσότερο και τα κρατούσαμε για την Παρασκευή ή το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να τρώμε λίγο καλύτερο φαγητό», εξήγησε.

Επίσης, χρησιμοποιούσε το Skype για να επικοινωνεί με την οικογένειά του όσο βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρότεινε επίσης να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι την καραντίνα ως ευκαιρία για να το ρίξουν στο διάβασμα. Το σημαντικό όμως, πρόσθεσε, είναι να θέτεις σε προτεραιότητα την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους είσαι αποκλεισμένος. «Συνεργάζεστε ως ομάδα, πρέπει να σκέφτεστε τους άλλους», τόνισε.

Click4more: Ιταλία: «Χάρος» κορονοϊός – 712 νεκροί σε μια μέρα

Ο 50χρονος Ματίας Μάουρερ, η νεότερη προσθήκη στο σώμα των αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είπε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τυχόν παράπονα, προτού να καταλήξουν σε αντιδικίες. «Όλοι μας έχουμε κάποιες ιδιοτροπίες που μπορεί να ενοχλήσουν τους άλλους», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: το πάθος του για τις… μπανάνες ενοχλούσε έναν συνάδελφό του που δεν άντεχε τη μυρωδιά τους. «Αν δεν το έλεγε τόσο ευγενικά και ξεκάθαρα, θα συνέχιζα να τον ενοχλώ», εξήγησε.

Ο Αλεξάντερ Γκερστ, 43 ετών, μίλησε για το άγχος που μπορεί να αισθανθούν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πριν ξεκινήσει μια αποστολή, οι αστροναύτες σκέφτονται ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και μετά μαθαίνουν πώς να το χειρίζονται. «Έχεις τότε την αίσθηση όχι ότι χάνεις τον έλεγχο αλλά ότι έχεις κάποιον έλεγχο στην κατάσταση. Τώρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Έχουμε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε αυτήν την ασθένεια, για αυτό μένουμε σπίτι», τόνισε.

Ο Ράιτερ προέτρεψε τους ανθρώπους να ενεργούν σαν να ήταν αστροναύτες που μπαίνουν σε καραντίνα πριν από μια αποστολή – έτσι ορίζει το πρωτόκολλο, ώστε να μην ασθενήσουν κατά την παραμονή τους στο διάστημα. «Κάποιοι άνθρωποι λένε: Είμαι νέος, δεν κινδυνεύω, δεν έχω συμπτώματα, δεν χρειάζεται να προσέχω. Επαφίεται σε όλους να συμπεριφερθούν καταλλήλως τώρα, όπως κάνουμε εμείς στην καραντίνα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν για συνομιλίες μέσα στην εβδομάδα – Στόχος η πυρηνική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει άμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποτραπεί από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σημαίες Ιράν και ΗΠΑ
Πέμπτη νύχτα τρόμου σε Ιράν και Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ – Νέα μαζική επίθεση με πυραύλους από την Τεχεράνη
Δύο οι νεκροί από την επίθεση του Ισράηλ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Ιράν - Ο Τραμπ επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον - Σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο
Ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη στο Ιράν / Πηγή φωτογραφίας: Majid Asgaripour
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
1
Ο Τραμπ καλεί σε άμεση εκκένωση της Τεχεράνης – «Το Ιράν έπρεπε να είχε υπογράψει τη συμφωνία που τους είπα να υπογράψουν»
Σύμφωνα με το Fox News, ο Τραμπ που επιστρέφει εκτάκτως στην Ουάσινγκτον από τη Σύνοδο Κορυφής της G7, ζήτησε να είναι έτοιμο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Φλόγες και καπνoί μετά από ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη 3