Κόσμος

Αρμενία: Άλλαξε ο υπουργός Άμυνας μετά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος στην Αρμενία αποφάσισε να αντικαταστήσει το υπουργό Άμυνας μετά τις έντονες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με διατάγματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν απομάκρυνε τον Νταβίτ Τονοϊάν από υπουργό Άμυνας, αξίωμα το οποίο κατείχε από τον Μάιο του 2018, και διόρισε στη θέση του τον Βαγκάρσακ Χαρουτιουνιάν, ο οποίος ήταν στον θώκο από το 1999 έως το 2000.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέρμα στις πιο σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν ο οποίος όμως κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Βάσει της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, οι Αρμένιοι ηγέτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραδίδουν τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό τον έλεγχό τους για δεκαετίες αλλά συνέχιζαν να αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως τμήματα του Αζερμπαϊτζάν.

Στη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης, οι αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν μεγάλα τμήματα του εδάφους που είχαν απολέσει στον πόλεμο των ετών του 1990.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του εισήλθαν στον τομέα Αγκντάμ, μια περιοχή έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο οι αρμενικές δυνάμεις έπρεπε να παραδώσουν βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Πασινιάν, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ένα σχέδιο δράσης έξι μηνών το οποίο, όπως είπε, σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Αρμενίας.

Πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Τονοϊάν, η αρμενική εφημερίδα Aravot μετέδωσε πως είχε υποβάλει την παραίτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα χανταϊού τις επόμενες εβδομάδες», λέει ο ΠΟΥ
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας, αλλά φυσικά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει» ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους
Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου επιβιβάζεται σε αεροπλάνο
Ο πόλεμος στο Ιράν «σβήνει τα χρώματα» από τα σνακς – Ασπρόμαυρες συσκευασίες λόγω έλλειψης μελανιού
Η γνωστή εταιρεία σνακ Calbee ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα καταστήματα νέες συσκευασίες για 14 προϊόντα της, μεταξύ των οποίων πατατάκια και κράκερ γαρίδας
Πατατάκια στα σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας
Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Έξι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και 80 βουλευτές ζητούν από τον Στάρμερ να παραιτηθεί
Την είδηση μεταδίδει η Telegraph επικαλούμενη πηγές από το υπουργικό συμβούλιο - Παραιτήθηκε η υπουργός Αποκέντρωσης, Θρησκευμάτων και Κοινοτήτων, Μιάτα Φανμπουλέ
Ο Κιρ Στάρμερ 5