Κόσμος

Αρμενία: Ο Πασινιάν κατηγορεί τους Ρώσους ότι δεν παρεμβαίνουν στην «επιθετικότητα» του Αζερμπαϊτζάν

Τη δυσφορία του για τους Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τους ότι παραμένουν «σιωπηλοί μάρτυρες» της επιθετικότητας των Αζέρων σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή. Η Μόσχα με τη σειρά της απέρριψε τις κατηγορίες του.

«Η στάση των Ρώσων στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης είναι απαράδεκτη για εμάς, έχουν μετατραπεί σε σιωπηλούς μάρτυρες»των προσπαθειών του Αζερμπαϊτζάν να εκδιώξουν τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο Πασινιάν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το Γερεβάν κατηγορεί Αζέρους ακτιβιστές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου έναν δρόμο ζωτικής σημασίας –τον «διάδρομο του Λατσίν»– που συνδέει την Αρμενία με τα εδάφη που ελέγχονται από τους Αρμένιους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας ορεινής περιοχής που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι κάτοικοι της οποίας λένε ότι φοβούνται μια ανθρωπιστική κρίση.

Ο αποκλεισμός, από μερικές δεκάδες ανθρώπους που δηλώνουν ότι είναι «οικολόγοι ακτιβιστές», έγινε παρά την παρουσία της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης η οποία αναπτύχθηκε μετά την επίτευξη εκεχειρίας που έβαλε τέλος στον πόλεμο του 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

«Η Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάζ αναμένουν να πει η Ρωσία ποιος είναι ο οδικός χάρτης για το ξεμπλοκάρισμα του διαδρόμου του Λατσίν» είπε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, η Ρωσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα έπρεπε είτε να ζητήσει να της δοθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους στρατιώτες που έχει αναπτύξει, είτε να ζητήσει την ανάπτυξη μιας «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης» στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτήν την κριτική. «Οι Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η κατάσταση επί του πεδίου», διαβεβαίωσε.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε αυτόν τον πρώτο πόλεμο, που έληξε με νίκη της Αρμενίας, σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι. Όμως το Αζερμπαϊτζάν πήρε τη ρεβάνς το φθινόπωρο του 2020, όταν ανέκτησε πολλά εδάφη, σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Οι «μυστικές» διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για ένα «deal» και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη
Συνελήφθη ο Νο.1 εγκληματίας του Εκουαδόρ και βαρόνος ναρκωτικών, «El Fito» - Είχε διατάξει τη δολοφονία πολιτικού το 2023
Ο El Fito είχε δραπετεύσει από τη φυλακή La Regional τον Ιανουάριο του 2024 με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο φυλάκων, όπου έκτιε την ποινή φυλάκισής του που ήταν 34 χρόνια για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών
Συνοδευόμενος από στρατιώτες και αστυνομικούς, ο Adolfo «Fito» Macias, ο αρχηγός της συμμορίας Choneros, φτάνει στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, αφού συνελήφθη
1
Ρώσος φωτογράφος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή – Παρέδωσε υλικό για καταφύγια της Σοβιετικής Ένωσης σε Αμερικανό δημοσιογράφο
Ο Γκριγκόρι Σκαβαρτσόφ θα εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας αφού η προδοσία του αποδείχθηκε πλήρως στην δίκη που έγινε
Ρωσική αστυνομία