Κόσμος

Αρχαιολόγοι έφεραν στο “φως” υδραγωγείο στη Βάρνα

Αρχαιολόγοι έφεραν στο "φως" ένα υδραγωγείο στην αρχαία αποικία της Οδησσού (σημερινή Βάρνα), όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Χρίστο Κουζόφ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βάρνας στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρχαιολόγο, το υδραγωγείο εντοπίστηκε σε μια περιοχή όπου ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκεται κι ένα τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης.

Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει την τοποθεσία απ’ όπου περνούσε το υδραγωγείο, μέσω των τειχών της αρχαίας πόλης.

Η ύπαρξη του ανοιχτού τμήματος των τειχών έγινε γνωστή πριν από περίπου έναν χρόνο κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο κέντρο της Βάρνας, εξήγησε ο κ. Κουζόφ.

Το υδραγωγείο, από το οποίο αποκαλύφθηκαν μόλις 17 μέτρα, μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως έχει χτιστεί σε τρεις περιόδους: τον 4ο αιώνα, μαζί με τα τείχη της πόλης, μεταξύ 4ου και αρχές του 5ου αιώνα και κατά την Οθωμανική περίοδο.

Αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι η τύχη του υδραγωγείου καθώς βρίσκεται σε περιοχή, όπου αναμένεται να γίνουν οικοδομικές εργασίες το επόμενο διάστημα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τον επενδυτή προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε και να προστατευτεί το υδραγωγείο και να μπορέσουν τα ευρήματα να είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian