Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Αρχισε έρευνα στις ΗΠΑ για την διαρροή από την Wikileaks

Ποινική έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

«Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαρροή απόρρητων εγγράφων, κυρίως τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς διπλωμάτες ή άλλα άτομα που βοηθούν τις ΗΠΑ.

«Στο βαθμό που θα μπορούμε να βρούμε οποιονδήποτε που θα εμπλέκεται σε παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και που θα έχει θέσει σε κίνδυνο τους πόρους και τους ανθρώπους που περιέγραψα, αυτοί θα θεωρηθούν υπεύθυνοι, θα καταστούν υπόλογοι», σημείωσε ο Χόλντερ, συμπληρώνοντας πως αν υπάρχουν κενά στην αμερικανική νομοθεσία για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών, η κυβέρνηση Ομπάμα θα εργαστεί με το Κογκρέσο για να τα καλύψει.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός υπήκοος, έχει δηλώσει ότι η αμερικανική έρευνα στρέφεται και προς τον ίδιο τον ιστότοπό του WikiLeaks.

Ο Χόλντερ κατέστησε σαφές ότι το γεγονός ότι ο Ασάνζ είναι ένας ξένος που ζει εκτός των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι έχει ασυλία στην άσκηση δίωξης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε