Κόσμος

Αθώοι οι 26 κατηγορούμενοι για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία

Ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε σήμερα τα 26 πρόσωπα που δικάζονταν με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής της ένωσης η οποία οργάνωσε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την έναρξη της δίκης τους, τον Ιούνιο του 2014, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινές έως κάθειρξη 13 ετών κατά των μελών της ένωσης αυτής με την ονομασία Ταξίμ Αλληλεγγύη, κυρίως για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση”.
“Αθωωθήκαμε όλοι”, δήλωσε η Μουτσελά Γιαπιτζί, η γενική γραμματέας της ένωσης. “Ήταν μια παράλογη δίκη μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να κάνει την Ταξίμ Αλληλεγγύη μια εγκληματική οργάνωση”, πρόσθεσε.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες, μηχανικοί και γιατροί, διώκονταν επειδή οργάνωσαν και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης.

Χωρίς προηγούμενο από την άνοδο στην εξουσία, το 2002, της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, αυτό το κίνημα αμφισβήτησης άρχισε στα τέλη Μαΐου 2013 με την κινητοποίηση λίγων οικολόγων που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή του περίφημου πλέον πάρκου Γκεζί, στις παρυφές της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων της τάξης στις 31 Μαΐου, η μάχη αυτή μετατράπηκε σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα πολιτικής αμφισβήτησης κατά των αυταρχικών και ισλαμιστικών παρεκκλίσεων που καταλογίζονταν στον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 3,5 εκατ. Τούρκοι διαδήλωσαν σε μια εκατοστή πόλεις της χώρας. Οι διαδηλώσεις τους κατεστάλησαν σκληρά από τις δυνάμεις της τάξης και η καταστολή στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απαιτήσει να σταματήσουν αυτές οι “πολιτικές” διώξεις εναντίον των μελών της ένωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian