Κυριακή, 21 Απρ.
20oC Αθήνα

Αθωώθηκαν οι Air France και Airbus για το αεροπορικό δυστύχημα του 2009 με 228 νεκρούς

Αθωώθηκαν οι Air France και Airbus για το αεροπορικό δυστύχημα του 2009 με 228 νεκρούς
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε αθώες τις Air France και Airbus για το αεροπορικό δυστύχημα του 2009, όταν συνετρίβη το αεροσκάφος των εταιρειών που πετούσε από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι. Κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Από αυτό το αεροπορικό δυστύχημα σκοτώθηκαν 228 άνθρωποι και οδήγησε μόνιμες αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας των αεροσκαφών, όχι μόνο των Air France και Airbus, και των πτήσεων. Η δίκη διήρκεσε 2 μήνες, με το γαλλικό δικαστήριο να αθωώνει τις εταιρείες, αφού δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την άμεση σχέση τους με τη συντριβή.

Αμφότερες οι εταιρείες είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εντέλει δικαιώθηκαν, αφού τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας ανέφεραν ότι πολλοί παράγοντες προκάλεσαν τη συντριβή, μεταξύ των οποίων λάθη από τον πιλότο αλλά και η ψύξη των εξωτερικών αισθητήρων που ονομάζονται pitot tubes.

Το αεροσκάφος Airbus A330-200 της Air France εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λόγω μιας καταιγίδας που ξέσπασε στον Ατλαντικό Ωκεανό την 1η Ιουνίου του 2009. Μέσα σε αυτό, βρίσκονταν 216 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος και δεν επέζησε κανείς.

Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να βρεθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τα μαύρα κουτιά στον πυθμένα του ωκεανού και μάλιστα σε βάθος μεγαλύτερο από 13.000 πόδια (περίπου 4.000 μέτρα).

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης, τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων ήταν δακρυσμένα, θυμωμένα και απογοητευμένα, αναφέρει η βρετανική Metro και σημειώνει ότι μέχρι και οι εισαγγελείς της Πολιτείας υποστήριξαν την αθώωση των εταιρειών, αφού δεν θεωρούσαν ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την ενοχή τους. 

Οι εισαγγελείς απέδωσαν τη μεγαλύτερη ευθύνη στους πιλότους, οι οποίοι είναι νεκροί από τη συντριβή. Το ίδιο έκαναν και οι δικηγόροι της Airbus ενώ αυτοί της Air France δήλωσαν ότι οι ακριβείς αιτίες του αεροπορικού δυστυχήματος δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές.

Η Air France έχει ήδη αποζημιώσει τις οικογένειες των νεκρών, οι οποίοι κατάγονταν από 33 διαφορετικές χώρες.

Με πληροφορίες από Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις