Κόσμος

Αυστραλία: Η Τρίτη ήταν η πιο καυτή μέρα όλων των εποχών!

Η Τρίτη ήταν η πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα στην Αυστραλία, με τον εθνικό μέσο όρο των μέγιστων θερμοκρασιών να φθάνει τους 40,9° Κελσίου. Όπως ανακοίνωσε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2013 και ήταν 40,3° Κελσίου, υπενθύμισε η υπηρεσία. Το νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει πολύ σύντομα, καθώς εξαπλώνεται κύμα καύσωνα στη χώρα που υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στην Αυστραλία.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι χθες ήταν η πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45° Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας, με μια πολύ εκτεταμένη μάζα θερμού αέρα», επισήμανε η μετεωρολόγος Ντιάνα Ίντι. «Αυτός ο καύσωνας θα ενταθεί σήμερα», πρόσθεσε.

Νέα ρεκόρ ζέστης καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, όπου πυροσβέστες αγωνίζονται εναντίον πυρκαγιών που έχουν απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

Το κύμα καύσωνα προελαύνει προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, προς ανατολική κατεύθυνση, όπου ήδη πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και πάνω από 700 σπίτια.

Οι πυρκαγιές αυτές ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να διαδηλώσουν εναντίον της παθητικότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σήμερα οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους της ανατολικής ακτής εναντίον της «νέας απειλής», καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα σε περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές εκτός κάθε ελέγχου. «Οι πυροσβέστες, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και οι τοπικοί πληθυσμού θα βρεθούν αντιμέτωποι τις επόμενες ημέρες με μια νέα απειλή», δήλωσε ο Σέιν Φιτζσίμονς, αξιωματικός της πυροσβεστικής στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην Πολιτεία αυτή ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 45° αύριο Πέμπτη.

Τριάντα εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης μιας γιγαντιαίας φωτιάς βόρεια του Σίδνεϊ. Οι αρχές κάνουν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» στη μεγαλύτερη πόλη της χώρα λόγω των τοξικών καπνών που αναπνέουν οι κάτοικοί της εδώ κι εβδομάδες.

Οι φωτιές είναι συχνές στην Αυστραλία όταν έρχεται το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου αλλά φέτος άρχισαν πάρα πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένες. Ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα πιο πολύ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Στελέχη ρωσικής βιομηχανίας όπλων σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν – Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη ρωσικού εργοστασίου οπλικών συστημάτων που βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο τύπου Ka-226 συνετρίβη στο Νταγκεστάν
Εικόνες από την συντριβή του ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν
Η Βρετανία στέλνει ομάδα της RAF στο Βέλγιο για να αναχαιτίσει drones «φαντάσματα»
Το Λονδίνο αποστέλλει εξειδικευμένη μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Βέλγιο, προκειμένου να βοηθήσει τις βελγικές αρχές να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ύποπτες πτήσεις drones
Πινακίδα απαγόρευσης για drones κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Εκθαμβωτική η Κέιτ Μίντλετον πλάι στον γιό της, πρίγκιπα Τζορτζ, και τον βασιλιά Κάρολο στην Τελετή Μνήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, εμφανίστηκε με μια εντυπωσιακή μαύρη τουαλέτα με φαρδύ λευκό γιακά του οίκου Alessandra Rich, ενώ φόρεσε σκουλαρίκια που ανήκαν κάποτε στη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Τζόρτζ, η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος
Παγιδεύουν νέους Ινδούς με ψεύτικες δουλειές στη Ρωσία και τους στέλνουν στο μέτωπο στην Ουκρανία
Νέοι Ινδοί από φτωχές οικογένειες δελεάζονται με «καλές δουλειές» στη Ρωσία και στην πορεία καταλήγουν με το ζόρι στον ρωσικό στρατό, στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της Μόσχας
Ρώσοι στρατεύσιμοι αναχωρούν για τα στρατόπεδά τους