Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Αυστρία: Παρατάθηκε ως το 2027 η τηλεοπτική μετάδοση των δύο κορυφαίων συναυλιών από τη Φιλαρμονικής της Βιέννης

Αυστρία: Παρατάθηκε ως το 2027 η τηλεοπτική μετάδοση των δύο κορυφαίων συναυλιών από τη Φιλαρμονικής της Βιέννης

Για ακόμη πέντε χρόνια παρατείνεται διεθνής ραδιοτηλεοπτική μετάδοση για τις δύο μεγαλύτερες συναυλίες που δίνει η Φιλαρμονική της Βιέννης

Πρόκειται για τη φημισμένη παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής της αυστριακής πρωτεύουσας, το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας, όπως και της Συναυλίας Θερινής Νυκτός της Ορχήστρας από τους κήπους των Ανακτόρων του Σένμπρουν, διασφαλίζει η συμφωνία που υπέγραψαν η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) και η Φιλαρμονική της Βιέννης.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο που διαρκεί μέχρι το 2022, παρατείνεται με την νέα μεταξύ τους συμφωνία κατά πέντε χρόνια και διαρκεί πλέον μέχρι το 2027, ρυθμίζοντας την μετάδοση και των δύο συναυλιών μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και TVthek.

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση μεταδίδει από το 1959 την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, που παρακολουθούν κάθε Πρώτη του Νέου Έτους περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, και που μεταδίδει εδώ και δεκαετίες η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ειδικότερα η ΕΡΤ 1 και το Τρίτο Πρόγραμμα) μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Από την πρώτη στιγμή, η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση συμμετέχει ως συμπαραγωγός με την Φιλαρμονική της Βιέννης — και μεταδίδει ανά τον κόσμο — στη Συναυλία Θερινής Νυκτός, η οποία στις αρχές της, μεταξύ 2004 και 2007, ονομαζόταν “Συναυλία για την Ευρώπη”, ενώ μεταδίδεται επίσης κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Η σύμβαση παράτασης των μεταδόσεων των δύο κορυφαίων συναυλιών μέχρι το 2027 περιλαμβάνει και μία σειρά άλλων συνεργασιών μεταξύ της Φιλαρμονικής της Βιέννης και της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF) για συμμετοχή της δεύτερης σε παραγωγές και εμφανίσεις της Ορχήστρας στο εξωτερικό

Τόσο ο γενικός διευθυντής της ORF Αλεξάντερ Βράμπετς όσο και ο διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ εκφράζουν σε δηλώσεις τους την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

“Η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι πιο σημαντικοί μουσικοί πρεσβευτές της χώρας μας (σ.σ. οι δύο φημισμένες συναυλίες) θα προσεγγίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κοινό – στην Αυστρία αλλά και παγκοσμίως – και χάρη στις μεταδόσεις της ORF εξασφαλίζεται κατά τον καλύτερο τρόπο το υψηλότερο τεχνικό επίπεδο”, τόνισε ο Αλεξάντερ Βράμπετς, ενώ ο Ντάνιελ Φρόσαουερ επισήμανε ότι „ειδικά σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές σήμερα, με τίποτε δεν μπορούν να υποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η αξιόπιστη συνεργασία”.

Κανονικά η μετάδοση την πρωτοχρονιά!

Έστω και χωρίς την φυσική παρουσία κοινού, η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης, που από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί “κανονικά” την ερχόμενη Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, στην “έδρα” της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα.

“Φυσικά, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια συναυλία στην οποία δεν υπάρχουν επισκέπτες που χειροκροτούν, κάτι που θα είναι μία νέα εμπειρία για την ορχήστρα, και θα πρέπει να βρούμε κάποιο δραματουργικό πλαίσιο”, είχε τονίσει πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει μια γρήγορη “πόλκα” και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα, ωστόσο “εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και ίσως συνενώσουμε κάποια μουσικά κομμάτια για να δημιουργήσουμε ένα θεματικό τόξο”.

“Μένει να δούμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε το παραδοσιακό “encore” που ακολουθεί μετά το Μαρς του Ραντέτσκι, στο οποίο το κοινό συνοδεύει με τα ρυθμικά χειροκροτήματα του την ορχήστρα, και ίσως μπορέσουμε να χειροκροτούμε εμείς οι ίδιοι στην ορχήστρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

“Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ακύρωσης της Συναυλίας καθώς θα ήταν διεθνώς αδύνατο να μην κάνουμε αυτή τη Συναυλία, η οποία για εμένα είναι ένα μήνυμα στον κόσμο”, τόνισε ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα, που θα εστιάζεται κυρίως στη μουσική δυναστεία των Στράους, είναι ακριβώς όπως είχε καταστρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τον μεγάλο μαέστρο Ρικάρντο Μούτι που θα διευθύνει τη Συναυλία.

Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021, θα είναι η έκτη φορά.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις