Κόσμος

Αυστρία: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των μουσουλμάνων

Ο αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στην Αυστρία υπερδιπλασιάστηκε τα προηγούμενα 15 χρόνια και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 700.000, όπως ανακοίνωσε στη Βιέννη το Αυστριακό Ταμείο Ενσωμάτωσης, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, σε 500.000 ανέρχεται αριθμός των Ορθοδόξων στη χώρα, που είναι αρκετά υψηλότερος από εκείνον των πιστών της Ευαγγελικής Εκκλησίας (303.000).

Η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Αυστρία είναι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 5,16 εκατομμύρια πιστούς στον συνολικό αυστριακό πληθυσμό των 8,77 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ μικρή είναι η Εβραϊκή Κοινότητα με μόλις 15.000 πιστούς.

Σύμφωνα με τα έως πρόσφατα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, οι Μουσουλμάνοι στην Αυστρία φέρονταν να είναι 600.000, αλλά, όπως αναφέρεται σχετικά, ο αριθμός τους πρέπει να αυξήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά 100.000, από επιπλέον γεννήσεις και με την άφιξη στη χώρα μεταναστών και προσφύγων από τον αραβικό χώρο.

Ακριβείς αριθμοί δεν υπάρχουν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή, κατά την οποία είχε καταγραφεί και το θρήσκευμα των πολιτών, είχε διενεργηθεί στην Αυστρία το 2001 και τότε ο αριθμός των μουσουλμάνων ανέρχονταν σε 346.000.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων απογραφών στην Αυστρία, οι μουσουλμάνοι στη χώρα αντιπροσώπευαν το 1991 το 2% του πληθυσμού της και το ποσοστό αυτό ανήλθε στην απογραφή το 2001 στο 4,2%, ενώ στο χρονικό αυτό διάστημα είχε εξαπλασιαστεί ο αριθμός εκείνων που απέκτησαν την αυστριακή υπηκοότητα, με τους τουρκικής καταγωγής να προηγούνται τότε με 48.300 και να ακολουθούνται από τους βοσνιακής καταγωγής με 12.400.

Τη μεγαλύτερη ομάδα μουσουλμάνων στην Αυστρία, στο σύνολο των 346.000 της απογραφής του 2001, απάρτιζαν οι Τούρκοι με 123.000, με δεύτερους τους Βόσνιους με 64.628. Στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι προερχόμενοι από Σερβία-Μαυροβούνιο με 21.594, στην τέταρτη εκείνοι από την ΠΓΔΜ με 10.969 και στην πέμπτη εκείνοι από το Ιράν με 3.774, ενώ ο συνολικός αριθμός των μουσουλμάνων με αυστριακή υπηκοότητα ανέρχονταν το 2001 σε 96.000.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων είχε τότε το ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ με ένα 8,4%, ενώ στη δεύτερη θέση βρισκόταν η πόλη της Βιέννης (που είναι συγχρόνως και ομόσπονδο κρατίδιο) με ποσοστό 7,8 %, δηλαδή 120.000.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία