Κόσμος

Αυστριακός πρόεδρος για συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ: “Ανησυχώ”

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δήλωσε χθες «σκεπτικιστής» όσον αφορά τις πιθανότητες ευόδωσης της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας, η οποία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, μια χώρα όπου η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υπογράμμισε.

«Στην Τουρκία συμβαίνουν σήμερα πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν», σημείωσε ο Φίσερ μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Ö1, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις οποίες επικρίνεται η κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Με σκεπτικισμό…

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι «πολύ δύσκολη» γενικά, αλλά και ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή «μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως αυτή με στόχο την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής, κατά τον Φίσερ. Η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας εισέρχεται αύριο Δευτέρα στη φάση της εφαρμογής της.

Για το εάν η συμφωνία θα συμβάλει να σταματήσει η ροή μεταναστών «είμαι σκεπτικιστής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα

Βάσει της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας, πολλές διαστάσεις της οποίας επέκριναν ανθρωπιστικές οργανώσεις, μια πρώτη ομάδα εκατοντάδων μεταναστών θα επαναπροωθηθεί αύριο από την Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αρκετές εκατοντάδες Σύροι οι οποίοι ζουν σήμερα στην Τουρκία θα αρχίσουν να μεταφέρονται παράλληλα στη Γερμανία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Παρασκευή την Άγκυρα ότι εξαναγκάζει παράνομα δεκάδες Σύρους καθημερινά να επιστρέφουν στην εμπόλεμη πατρίδα τους, υπογραμμίζοντας τους φόβους για τους κινδύνους παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις τουρκικές αρχές. Η Άγκυρα διέψευσε την καταγγελία.

Μολαταύτα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών κάλεσε προχθές την ΕΕ να πάρει θέση για τους εξαναγκαστικούς επαναπατρισμούς. «Έλεγα πάντα ότι η Τουρκία είναι ένας αμφισβητήσιμος εταίρος», πρόσθεσε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία ανήκει στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), μιλώντας επίσης στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό
Τα «μαζεύει» ο Ράμα για τους Έλληνες «κληρονόμους του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» – Μιλούσε λέει, «φιλικά και χιουμοριστικά»
«Είναι απίστευτο ότι μια φράση που ειπώθηκε για πλάκα μπορεί να βγει εντελώς από το πλαίσιο και να μετατραπεί σε δημόσια διαμάχη που τροφοδοτείται από εθνικιστικό πάθος» γράφει σε ανάρτησή του
Έντι Ράμα 21