Κόσμος

Brexit: Αλαλούμ Λονδίνου – Βρυξελλών και στη… μέση η Μέι

Για αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit πιέζει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες να... κάνουν ότι δεν ακούν.

Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη Συμφωνία Brexit αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει ομαλά, δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Νωρίτερα, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις Μέι για αλλαγές στο ακανθώδες ζήτημα του backstop (πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία).

Brexit: Οι Εργατικοί ζητούν παράταση του άρθρου 50

Την καθυστέρηση του Brexit ζήτησε το κόμμα των Εργατικών, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να περάσει την συμφωνία της πριν την ημερομηνία αποχώρησης, ούτε να λάβει τις παραχωρήσεις που ζητά από την ΕΕ.

Η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική των Εργατικών, Έμιλι Θόρνμπερι, μιλώντας αντί του επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ώρα των Ερωτήσεων στην πρωθυπουργό, στη Βουλή, υποστήριξε ότι το πιο λογικό που μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο είναι η προσωρινή παράταση του Άρθρου 50, εάν φέρουν αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις, και εάν όχι, η δρομολόγηση ενός διαφορετικού σχεδίου.

Εκτίμησε ότι οι νέες συνομιλίες που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι, δεν αναμένεται να φέρουν κάποιο νέο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει η ένδειξη ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να ξανανοίξει τη συζήτηση για την συμφωνία αποχώρησης και η Βρετανία από την πλευρά της αρνείται να εγκαταλείψει τα όρια που έχει θέσει.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 5, η βουλευτής των Εργατικών, Λίζα Νάντι, υποστήριξε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη μέχρι και 60 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία ανανεωμένη συμφωνία για την αποχώρηση, εάν η ίδια εγκατέλειπε κάποιες θέσεις της.

Όπως υποστήριξε, οι Εργατικοί βουλευτές θέλουν διαβεβαιώσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Αν η Τ.Μέι καταφέρει να δώσει αυτές τις διαβεβαιώσεις και σταματήσει την “αέναη συζήτηση” με το κόμμα της και αρχίζει να προσεγγίζει το υπόλοιπο κοινοβούλιο, τότε θα μπορούσε να έχει γύρω στους 40 – 60 βουλευτές των Εργατικών που είναι “έτοιμοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να πουν ότι πρέπει να συμφωνήσουμε, διαφορετικά θα φύγουμε χωρίς συμφωνία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Έλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και η αναφορά στον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
Ο τρόπος για να σπάσει ο ενιαίο κομματικός μηχανισμός είναι μία παραλλαγή της στρατηγικής του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα: «Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης» λέει ο Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ