Κόσμος

Brexit: “Η Γερμανία θα παραμείνει φίλος της Μεγάλης Βρετανίας” λέει η Μέρκελ

Έπειτα από 47 χρόνια κοινής ευρωπαϊκής υπόθεσης, έρχεται το τέλος τα μεσάνυχτα, καθώς η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι η Άνγκελα Μέρκελ σχολιάζει.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον λογαριασμό της στο podcast ότι θα επιθυμούσε «να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της. Το Brexit είναι μια βαθιά τομή για όλους μας. Η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως «ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

Brexit: Μεγάλες ευκαιρίες για την ΕΕ, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

«Το Brexit είναι σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τώρα υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμάιερ μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν στο Βερολίνο.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός πρόσθεσε επίσης ότι «το ζητούμενο είναι να μεταρρυθμιστεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση της Ένωσης. Πρέπει να εμβαθύνουμε την εσωτερική αγορά και πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες ψηφιοποίησης», όπως είπε.

Ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε — παραπέμποντας στο πρόγραμμα για την αλλαγή του κλίματος– ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επαναπροσδιορίσει τη βιομηχανική της πολιτική. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρέπει να διατηρηθεί. Ένα σημαντικό θέμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη». Ο Μπρετόν εξέφρασε τη λύπη του για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε και αυτός πως «υπάρχουν επίσης ευκαιρίες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προετοιμασμένη για το Βrexit».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.
«Εγκληματίες» χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ο στρατός μετά το μετεκλογικό χάος στην Τανζανία – Τουρίστες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια
Μεγάλο μέρος της οργής του κόσμου στρέφεται εναντίον του γιου της προέδρου της χώρας - Είναι επικεφαλής μιας «ανεπίσημης δύναμης επέμβασης» που κατηγορείται για απαγωγές αντιφρονούντων
Βίαιες ταραχές στην Τανζανία
Οικογένεια Ισραηλινού ομήρου έθαψε για τρίτη φορά τα λείψανά του - «Δεν υπάρχει καμία θλίψη που να συγκρίνεται με αυτό»
Ο 27χρονος Οφίρ απήχθη από τη Χαμάς και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 και το Ισραήλ ανέκτησε κομμάτια της σορού του - Επιστροφή των λειψάνων του έγινε επίσης τον Αύγουστο του 2024 και στις 27 Οκτωβρίου 2025
Ο 27χρονος Ισραηλινός όμηρος, Οφίρ Τζαρφάτι