Κόσμος

Brexit: “Σφαλιάρα στη σφαλιάρα” για την Μέι στο κοινοβούλιο – Δύο απανωτές ήττες σε ψηφοφορίες

Δύο απανωτές και σοβαρές ήττες υπέστη η Τερέζα Μέι στην Βουλή των Κοινοτήτων, λίγο πριν η Βρετανία ξεκινήσει την συζήτηση της Ε.Ε για το Brexit.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην πρώτη ψηφοφορία, που αφορούσε το κατά πόσο η κυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση απέναντι στο κοινοβούλιο στο θέμα του Brexit, παραβιάζοντας τους κανόνες του, οι βουλευτές την καταψήφισαν με ψήφους 311 έναντι 293.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι εμφανίζονται εξοργισμένα επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η Ντάουνινγκ Στριτ από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Υπέβαλαν έτσι από χθες ένα αίτημα ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και σήμερα έκριναν την κυβέρνηση ένοχη για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

“Η σημερινή ψηφοφορία είναι ντροπή για την κυβέρνηση. Είναι τεράστιας συνταγματικής και πολιτικής σημασίας. Ουδέποτε στο παρελθόν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε κρίνει τους υπουργούς ένοχους για περιφρόνηση”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, μετά την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο αύριο, Τετάρτη.

Δεύτερο απανωτό “χτύπημα”

Αμέσως μετά η κυβέρνηση της Μέι έχασε και μια δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε μια τροπολογία –την οποία κατέθεσε ένα μέλος του Συντηρητικού κόμματος– με την οποία θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει διευρυμένες εξουσίες στο κοινοβούλιο στη διαδικασία του Brexit εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες απορριφθεί από τους βουλευτές. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 299.

Με την καταψήφιση της πρότασης αυτής, η Μέι χάνει το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για να πείθει τους βουλευτές να στηρίζουν τη συμφωνία: ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ άτακτα, δηλαδή χωρίς καμία συμφωνία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κίνα: Αβάσιμες κατηγορίες ότι παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές φωτογραφίες στρατιωτικής βάσης στην Ιορδανία
Στις 17 Ιουλίου, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά της αεροπορικής βάσης Μουαφάκ Σάλτι της Ιορδανίας, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις και τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους
O Γκούο Τζιακούν
Οτμάν Γκαριντό: Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη του Γάλλου τζιχαντιστή – Οι φωτογραφίες με αποκεφαλισμένα πτώματα στο κινητό
Κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δημόσια εκτέλεση δύο Ιρανών το 2015 στη Συρία και ότι αποκεφάλισε ένα τρίτο θύμα σε χρόνο και τόπο που δεν έχουν προσδιοριστεί
Κομβόι μεταφοράς τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία στο Ιράκ