Κόσμος

Δεν απογοητεύονται οι Καταλανοί από το “όχι” της Σκωτίας – Κινητοποίηση στην Ισπανία

Η διαδικασία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας "συνεχίζεται" παρά το "όχι" που είπαν οι Σκωτσέζοι, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της επαρχίας Αρτούρ Μας.

Η διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας «συνεχίζεται» και φαίνεται να «ενισχύεται» παρά τη νίκη του «όχι» στο ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Σκωτία χθες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της περιοχής Αρτούρ Μας ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.

Η Σκωτία, στην περίπτωση της οποίας η βρετανική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έστειλε «ένα δυνατό μήνυμα, ένα ισχυρό και ξεκάθαρα θετικό μήνυμα» κινητοποιούμενη να ψηφίσει, πρόσθεσε ο Μας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαρκελόνη.

«Η διαδικασία στην Καταλονία συνεχίζεται (. . .), ενισχύεται, διότι βλέπουμε πώς μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού», σημείωσε ο Καταλανός πρόεδρος.

«Το λέω διότι αν κάποιος πιστεύει ότι η νίκη του “όχι” στη Σκωτία μπορεί να ρίξει μια σκιά στη διαδικασία στην Καταλονία, πλανάται», υπογράμμισε.

«Αυτό που είδαμε στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλύονται οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις», εκτίμησε ο ίδιος.

«Αν είχε κερδίσει το “ναι”, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν πιο προφανείς. Δεν είχαμε το προηγούμενο αυτό με τη Σκωτία, ίσως το πρώτο παράδειγμα να είναι η Καταλονία», σημείωσε ο Μας.

Σήμερα το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής διαθέτουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσει ένα νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση της Μαδρίτης.

Όμως η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου, το οποίο αναμένεται να τη δικαιώσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τη Σκωτία η Ισπανία φοβάται για δημοψήφισμα στην Καταλονία

Για πρώτη φορά δε θα μεταδοθεί το χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του Χουάν Κάρλος από τη δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους θέλουν οι Καταλανοί

Δημοψήφισμα το 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1