Κόσμος

Δέος! Επιστρέφουν στην Κύπρο πάνω από 100 αρχαιότητες από την εποχή του χαλκού

Περισσότερες από 100 κυπριακές αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού, που εξασφάλισε το Ίδρυμα Walk of Truth μέσω Άγγλου συλλέκτη, βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής τους στην Κύπρο.

Οι αρχαιότητες που, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Walk of Truth, «αποτελούν μια ενιαία συλλογή με μοναδικά εκθέματα», βρίσκονται στην κατοχή του Άγγλου συλλέκτη Ντέϊβιντ Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον έχει κληροδοτήσει τη συλλογή του στο Walk of Truth, εξουσιοδοτώντας την ιδρύτρια του Τασούλα Χατζητοφή να φροντίσει, ώστε η συλλογή να δοθεί σε δημόσιο ίδρυμα της επιλογής της στην Κύπρο ή αν δεν είναι εφικτό, να βρει ανάλογο χώρο στο εξωτερικό. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στη Χάγη και προνοεί ότι το ίδρυμα θα φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του εν ζωή ή μετά θάνατο, επιλέγοντας τον σωστό χώρο, υπό τον όρο αυτή να εκτίθεται ενιαία και να είναι προσβάσιμη στο κοινό και στους ερευνητές.

Η συλλογή του 70χρονου αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη καλύπτει μοναδικά κομμάτια της Εποχής του Χαλκού, φτάνει μέχρι την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, και τελειώνει με την Αρχαϊκή (μέχρι το 480 π.χ) Στη συλλογή περιλαμβάνονται ειδώλια, αγγεία, αμφορείς, φλασκιά.

Θα τα επέστρεφε όλα αλλά…

Ο οργανισμός Walk of Truth αναφέρει ότι αρχική πρόθεση του Ντέϊβντ Τζόνσον το 2016, ήταν να δώσει ολόκληρη τη συλλογή στο Κυπριακό Μουσείο, για αυτό και πριν από δύο χρόνια ήρθε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τη διευθύντρια και έφορο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην πορεία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση « οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίχθηκαν ομαλά», καθώς ο Άγγλος συλλέκτης εισέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, «εχθρική συμπεριφορά, η οποία τον έκανε να αλλάξει γνώμη για τη δωρεά του». Η πρόθεση του, προστίθεται, να δώσει πληροφορίες για κυπριακά κομμάτια που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά τέχνης «δεν βρήκε επίσης ανταπόκριση». Απογοητευμένος και έτοιμος να δωρίσει τη συλλογή του αλλού, εκτός Κύπρου, άρχισε να διαπραγματεύεται με ξένα ιδρύματα, συγκεκριμένα με ένα μουσείο στην Ελβετία.

Η κ. Τασούλα Χατζητοφή, μαθαίνοντας την πληροφορία ήρθε σε επαφή μαζί του και ενημερώθηκε για την πρόθεση του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του. Σε συνεχείς επαφές μαζί με τον ίδιο και την οικογένεια του τον έπεισε ότι η συλλογή του θα πρέπει να καταλήξει στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας τον ταυτόχρονα ότι το Walk of Truth θα ενημερώσει τόσο το υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αξιοποίηση της συλλογής του, αλλά και για την απόδοση της τιμής που του αρμόζει για μια τόσο ευγενική προσφορά.

Σημειώνουμε ότι στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε και πώς ο ‘Αγγλος συλλέκτης απέκτησε την κυπριακή συλλογή.

Ο Ντέϊβντ Τζόνσον γεννήθηκε στην Αγγλία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός ακαδημαϊκού άρθρου για τα κυπριακά σανιδόσχημα ειδώλια της Πρώιμης ΙΙΙ/Μέσης Ι-ΙΙ Εποχής του Χαλκού. Η σύζυγος του, Κάθυ, είναι γλωσσολόγος και εκπαιδευτικός και έχει θητεύσει ως διευθύντρια Βασικής Εκπαίδευσης Διδασκόντων σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παρακολουθεί μαθήματα αρχαίων ελληνικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24