Κόσμος

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Έφτασε ο πύραυλος Σογιούζ με πλήρωμα έναν Αμερικανό και δυο Ρώσους κοσμοναύτες

Ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες έφθασαν το βράδυ της Τετάρτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μια αποστολή που αποτελεί μια σπάνια στιγμή συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε στις 16:54 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μεταφέροντας στον ISS τον Αμερικανό Φρανκ Ρούμπιο και τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Σογιούζ προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).

Η ρωσο-αμερικανική διαστημική αποστολή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε το πρωί μερική επιστράτευση, ενώ απείλησε με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Φρανκ Ρούμπιο έγινε ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης που ταξίδεψε με ρωσικό πύραυλο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πλήρωμα θα περάσει έξι μήνες στον ISS όπου βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Ρώσοι Ολέγκι Αρτέμιεφ, Ντενίς Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσακόφ, οι Αμερικανοί Μπομπ Χάινες, Κιελ Λίντγκρεν και Τζέσικα Γουότκινς και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Ο ISS, καρπός της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα: το αμερικανικό και το ρωσικό. Για να διατηρείται σε τροχιά εξαρτάται από το ρωσικό σύστημα προώθησης ενώ το αμερικανικό τμήμα διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα επιβίωσης.

Η Άννα Κικίνα, η μοναδική εν ενεργεία κοσμοναύτης της Ρωσίας, είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τον ISS στις αρχές Οκτωβρίου με έναν πύραυλο Crew Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα πετάξει με έναν πύραυλο της εταιρίας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos) δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) έως το 2028.

Η Ρωσία, που έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να κατασκευάσει έναν δικό της, εμφανίζεται έτοιμη να παρατείνει πέραν του 2024 τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για κοινές αποστολές στον ISS, εφόσον οι πρώτες τρεις στεφθούν με επιτυχία.

Ειδικοί του διαστημικού τομέα εκτιμούν ότι η κατασκευή ενός νέου διαστημικού σταθμού μπορεί να κρατήσει περισσότερα από 10 χρόνια και η ρωσική διαστημική βιομηχανία, το «καμάρι» της Μόσχας από την εποχή της ΕΣΣΔ, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο έργο αυτό υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 16
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 3