Κόσμος

Δημοψήφισμα… εξπρές σχεδιάζει ο Ζάεφ για το Σκοπιανό! Πότε, πώς… γιατί

O πρωθυπουργός των Σκοπίων θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενος το "μομέντουμ" γύρω από το Σκοπιανό.

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές για το Σκοπιανό δρομολογεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Εξελίξεις στο Σκοπιανό!

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θέλει να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση της «Βόρειας Μακεδονίας» στον μεγαλύτερο αμυντικό οργανισμό.

[read4more]

Πάντως το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους θα συζητηθεί μετά τις 11-12 Ιουλίου, οπότε η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο το ερώτημα, θα είναι συνδυαστικό. Και θα συμπεριλαμβάνει τόσο το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και αυτό της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό ούτως ώστε να γίνει πιο δελεαστικό σε αυτούς που διαφωνούν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Ζόραν Ζάεφ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν απλά στο να δώσουν στα Σκόπια μία υπό όρους μελλοντική ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, παρά την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει» είπε συγκεκριμένα. Ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία», είπε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες των Σκοπίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι