Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Πως αντέδρασαν Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Πως αντέδρασαν Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασαν με… κοινή γραμμή στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έγινε την Κυριακή (30.09.2018) στην ΠΓΔΜ και εκτός από το συντριπτικό “ΝΑΙ” έβγαλε νικήτρια την… αποχή.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ένα μήνυμα κυρίως προς την αντιπολίτευση των Σκοπίων μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής (30.09.2018): να μην συνεχίσει να αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί έτσι να “κόψει” το δρόμο της χώρας προς την ένταση στη Συμμαχία και την Ε.Ε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή αλλά…

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα. Μίλησε κι εκείνος για «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα. Και φυσικά είχε μια «συμβουλή» για τους Σκοπιανούς πολιτικούς.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1046508992569245696

Οι Βρυξέλλες

Στο ίδιο κύμα και η αντίδραση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.

Τη θέση της Κομισιόν εξέφρασε, μέσω Twitter, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, που κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας».

Κατά τον Γιοχάνες Χαν το αποτέλεσμα έδειξε τη μεγάλη υποστήριξη προς τη συμφωνία με την Ελλάδα και προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της ΠΓΔΜ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν έκανε καμιά αναφορά στην αποχή.

https://twitter.com/JHahnEU/status/1046472062678773760

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις