Κόσμος

Δημοσκόπηση: Αυτές είναι οι… προθέσεις των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Προβάδισμα έχει το "ναι" στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5%, ενώ το 35,1% δηλώνει αντίθετο. Σε κάποιες προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το «Όχι».

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ. Η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει την λύση των Πρεσπών ενώ το 45,2% την απορρίπτει.

Δεν είναι σαφές εάν τέτοιας τάξης πλειοψηφία αρκεί πολιτικά για την κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να πιέσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην 120μελή Βουλή, όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν πάντως ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα στο δημοψήφισμα

Το ερώτημα που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν γίνεται αναφορά στην μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ενέκρινε η Βουλή είναι: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Πηγή: MIA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ ανοίγει το περάσμα στη Ράφα – Νετανιάχου: «Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί αλλιώς θα ξεσπάσει κόλαση»
«Πρώτον, η Χαμάς πρέπει να παραδώσει τα όπλα της. Και δεύτερον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εργοστάσια όπλων μέσα στη Γάζα. Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα. Αυτό είναι αφοπλισμός», είπε ο Νετανιάχου
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα 1
Η εύθραυστη ισορροπία στη Γάζα: «Αγκάθια» της συμφωνίας ο αφοπλισμός, οι χαμένοι σοροί και η ανθρωπιστική βοήθεια
Σήμερα η Χαμας παραδίδει τέσσερις σορούς και έτσι ο αριθμός των νεκρών ομήρων που θα έχει επαναπατριστεί θα φθάσει τους 12, ενώ θα απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας 16
Ισραηλινοί αστυνομικοί χαιρετούν οχήματα που μεταφέρουν τις σορούς τεσσάρων νεκρών ομήρων
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 9