Κόσμος

ΔΝΤ: Οι καταναλωτές είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Τα έσοδα από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα «τα έφεραν σχεδόν πλήρως οι Αμερικανοί εισαγωγείς», σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η μελέτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν πριν (από τον τελευταίο γύρο) μείωσαν το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά «το έλλειμμα (των ΗΠΑ) στο διμερές εμπόριο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο».

Η μελέτη, σημειώνει ότι ορισμένοι από τους πρόσθετους δασμούς πέρασαν στους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ άλλοι απορροφήθηκαν από τις εισαγωγικές εταιρείες με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους τους. «Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι αναμφίβολα οι χαμένοι από τις εμπορικές εντάσεις», αναφέρει.

Δασμοί 25%

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι ΗΠΑ αύξησαν του δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25% και απείλησαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις δασμών και σε άλλα κινεζικά προϊόντα.

Αντιδρώντας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε μία σειρά αμερικανικών εισαγωγών από την 1η Ιουνίου και ότι «θα αγωνιστεί έως το τέλος».

«Μία περαιτέρω αύξηση των δασμών θα περάσει πιθανότατα αντίστοιχα στους καταναλωτές», αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Αν και η επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι σχετικά συγκρατημένη για την ώρα, η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα και το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, να αποδιαρθρώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και να υπονομεύσει την προβλεπόμενη για το 2019 παγκόσμια ανάκαμψη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision – «Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη»
«Χαμός» επικρατεί ανάμεσα στην EBU και την κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αψήφησε τις απειλές για επιβολή κυρώσεων και ευθέως ζητά να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, όπως συνέβη και με την Ρωσία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ 6
Η πρώτη μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης στον κόσμο είναι γεγονός: Ο ασθενής είχε χάσει μεγάλο τμήμα της λόγω καρκίνου
Ο ασθενής τα τελευταία 7 χρόνια έκανε και αιμοκάθαρση - Μαζί με την μεταμόσχευση της ουροδόχου κύστης, οι γιατροί προχώρησαν και σε μεταμόσχευση νεφρού
Γιατρός 1