Κόσμος

Δολοφονία Κασόγκι: Αιχμές κατά Τουρκίας από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι ο Κασόγκι ήταν θύμα ανθρωποκτονίας, προτρέποντας τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν πού βρισκόταν η σορός του, η οποία δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε «όσους εκμεταλλεύονται» την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ασκώντας μια έμμεση κριτική εναντίον της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ εντάθηκαν απότομα έπειτα από τη στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Άνθρωπος με πολλές διασυνδέσεις στη βασιλική οικογένεια που όμως είχε επικρίνει κάποιες από τις αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου μπιν Σαλμάν, ο αρθρογράφος της Washington Post Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου από μια ομάδα 15 πρακτόρων που έφτασαν από το Ριάντ στην Τουρκία. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο σε διεθνές επίπεδο.

[read4more]

Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι ο Κασόγκι ήταν θύμα ανθρωποκτονίας, προτρέποντας τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν πού βρισκόταν η σορός του, η οποία δεν βρέθηκε ποτέ.

«Ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πολύ οδυνηρό έγκλημα», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.

«Οποιοσδήποτε εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση Κασόγκι πρέπει να σταματήσει να το πράττει και να προσκομίσει αποδείξεις στο δικαστήριο, γεγονός που θα συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης», συνέχισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία.

Ο πρίγκιπας σημείωσε ότι ελπίζει σε στενές σχέσεις με «όλες τις ισλαμικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος περισσοτέρων 20 προσώπων και έχει ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε εξ αυτών. Οι σαουδαραβικές αρχές φρόντισαν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη για την υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο.

Η CIA ωστόσο έχει συμπεράνει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη συνέντευξή του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να «ρίξει φως» σε αυτή την υπόθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ικανός χειριστής» πίσω από τα μυστηριώδη drones που έκλεισαν το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης – Με προβλήματα οι πτήσεις στο Όσλο
Από διαφορετικές κατευθύνσεις ήρθαν τα drones που έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο της δανικής πρωτεύουσας - Η προέλευση τους δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή
Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης
Καταδίκη για τη «Μήδεια» της Νέας Ζηλανδίας – Σκότωσε τα παιδιά της και τα έκρυψε σε βαλίτσες
Μια σειρά συμπτώσεων αποκάλυψαν ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. με μια μητέρα να έχει αφαιρέσει τη ζωή από τα παιδιά της και να έχει κρύψει τις σορούς τους σε βαλίτσες. 
δίκη
Η Χαμάς εκτέλεσε έξω από νοσοκομείο 3 Παλαιστίνιους, κατηγορώντας τους για συνεργασία με το Ισραήλ – Δείτε βίντεο
Τα μέλη της Χαμάς άφησαν γράμματα πάνω στα πτώματα των Παλαιστίνιων με το μήνυμα «η προδοσία δεν θα μείνει ατιμώρητη» - Στην εκτέλεση συμμετείχαν και μέλη της Ισλαμική Τζιχάντ και των ταξιαρχιών των Μουτζαχεντίν
Χαμάς
34
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Συζήτησαν για την ειρήνη και την ουκρανική εκκλησία
«Ευχαριστώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποστήριξη, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουκρανίας», έγραψε σε ανάρτηση ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος / Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Και το Βέλγιο αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών», λέει ο Μπαρτ ντε Βίβερ
Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έρχεται λίγες ώρες μετά από την αναγνώριση και της Γαλλίας - Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνουν πως αυτές οι πρωτοβουλίες ανταμείβουν την Χαμάς
Μπαρτ ντε Βίβερ
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε τον αυτισμό με την παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Έφερε ως παράδειγμα τους Άμις και τους «φτωχούς» Κουβανούς που, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν καθόλου αυτισμό» - «Οι εγκυμονούσες να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν υπομονή» είπε
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρόμπερτ Κένεντι 17