Κόσμος

Δυτική Όχθη: 442 ευρωβουλευτές καταγγέλουν τον Ισραηλινό εποικισμό

Περισσότεροι από 400 ευρωβουλευτές κατήγγειλαν σήμερα, με επιστολή τους την «ντε φάκτο προσάρτηση» της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και κάλεσαν τις χώρες τους να εναντίον του εποικισμού των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.

Με πρωτοβουλία ισραηλινών πρώην αξιωματούχων, 442 βουλευτές και γερουσιαστές από μια εικοσαριά χώρες της Ευρώπης υπέγραψαν αυτή την επιστολή, η οποία εστάλη την περασμένη νύκτα στους υπουργούς Εξωτερικών διάφορων ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι εξελίξεις επί του πεδίου τείνουν ξεκάθαρα προς μια πραγματικότητα ντε φάκτο προσάρτησης που προχωρεί γρήγορα, κυρίως με την επέκταση των οικισμών και τις καταστροφές παλαιστινιακών δομών», γράφουν οι κοινοβουλευτικοί, μεταξύ των οποίων ο βρετανός βουλευτής Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, και ο Γάλλος Ζαν-Λικ Μελανσόν (ριζοσπαστική αριστερά).

«Παρά την πανδημία του κορονοϊού, πέρυσι καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών και δομών εδώ και τέσσερα χρόνια», συνεχίζουν.

Η «πονεμένη» ιστορία της Δυτικής Όχθης

Ο ισραηλινός στρατός κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν σήμερα περίπου 3,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 675.000 Ισραήλινοί σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο ισραηλινός εποικισμός επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την εύνοια του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, έχει επικρίνει τον εποικισμό και έχει δεσμευθεί να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

click4more: Κομισιόν: Τον Μάρτιο η πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

«Το ξεκίνημα της προεδρίας Μπάιντεν προσφέρει μια απαραίτητη ευκαιρία για να δράσουμε», εκτιμούν οι ευρωβουλευτές.

Την πρωτοβουλία για την έκκληση είχαν τέσσερις ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Αβραάμ Μπεργκ, πρώην πρόεδρος της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

«Η προσάρτηση εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας: ο εποικισμός και οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών επιταχύνονται και η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει σε άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να σταματήσουν αυτές οι καταστροφικές πρακτικές, εργαζόμενη μαζί με την κυβένηση Μπάιντεν», δήλωσε ο Μπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν