Κόσμος

Ε.Ε: Στην “ατζέντα” των υπ. Εσωτερικών η ανακατανομή των μεταναστών

Στην "ατζέντα" των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, βρίσκεται το θέμα της ανακατανομής των μεταναστών και των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα κατέληξαν τον περασμένο μήνα σε μια πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού ανακατανομής των μεταναστών αυτών.

Χρειάζονται όμως την υποστήριξη κι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ώστε το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας αντιμετώπισε πολύ επιφυλακτικά τις προσδοκίες για αξιοσημείωτη πρόοδο στο Λουξεμβούργο.

Η πρόταση έχει στόχο να μπει τέλος στις ατέρμονες διενέξεις τον τελευταίο χρόνο μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ποιος πρέπει να υποδέχεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο, που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε στον αποκλεισμό πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων στη θάλασσα για εβδομάδες.[read4more]

Βάσει του σχεδίου, τα πλοία των ΜΚΟ θα μπορούν πλέον να δένουν σε ασφαλή λιμάνια και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα κατανέμονται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες το πολύ σε κάποιο από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον μηχανισμό, όπου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.

Όμως η συμφωνία αυτή έχει εφαρμογή μόνο στους μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο, πράγμα το οποίο η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl επισημαίνει πως αποκλείει από τη συζήτηση τη μεγάλη πλειονότητα εξ όσων φθάνουν στην ΕΕ με σκοπό να ζητήσουν άσυλο.

Στη συζήτησή τους, οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να εξετάσουν επίσης την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να φθάνουν στην Ευρώπη με αντάλλαγμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την υποστήριξη της φιλοξενίας των προσφύγων στην τουρκική επικράτεια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του αξιώνουν τελευταία περισσότερη χρηματοδότηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
11
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS