Κόσμος

Έφτιαξε “διαστημικά μακαρόν” για τα γενέθλια του αστροναύτη Τομά Πεσκέ

Μετά από αλλεπάλληλες δοκιμές για να μην εκρήγνυνται και να μην... ψιχουλιάζουν, ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Πιερ Ερμέ κατάφερε να παρασκευάσει ένα "διαστημικό μακαρόν" που έφτασε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ως δώρο για τα γενέθλια του αστροναύτη Τομά Πεσκέ.

Το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού Dragon, που χθες δεν κατάφερε να δέσει στον ISS λόγω ενός προβλήματος που παρουσίασε στο σύστημα προσδιορισμού θέσης του, έφτασε τελικά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η NASA. Το Dragon μεταφέρει στους έξι αστροναύτες του Σταθμού τρόφιμα και εξοπλισμό βάρους 2,2 τόνων.

Εκτός όλων των άλλων, στο φορτίο του περιλαμβάνεται και μια γαλλική λιχουδιά: δύο κουτιά με επτά μακαρόν, τα μικρά γεμιστά μπισκότα, για τον Πεσκέ που θα κλείσει στις 27 Φεβρουαρίου τα 39 του.

Ο Ερμέ, που τροποποίησε τη διάσημη συνταγή του για να μπορέσει να στείλει τα μακαρόν στο διάστημα, χρησιμοποίησε φραμπουάζ για να τα αρωματίσει, γιατί “η γεύση αυτή αρέσει σε όλους”, όπως εξήγησε. Τα πειράματά του ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να καταφέρει να φτιάξει ένα γλύκισμα που θα “συμμορφώνεται” με τις προϋποθέσεις που θέτουν η NASA και το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES).

“Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα, ιδίως όταν άρχισαν να μου αναλύουν όλους τους περιορισμούς”, παραδέχτηκε ο γνωστός σεφ. “Μετά τις πρώτες δοκιμές, αποφασίσαμε να μειώσουμε το μέγεθος” των μπισκότων, εξήγησε από την πλευρά του ο Αλέν Μαγιέ, ο οποίος ασχολείται με θέματα διατροφής των αστροναυτών. Και αυτό γιατί οι αστροναύτες θα έπρεπε να μπορούν να φάνε το μακαρόν με μια μπουκιά. Ο λόγος είναι ότι στον ISS, σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, αν δημιουργηθούν ψίχουλα κάποιος από τους “ενοίκους” θα μπορούσε να τα εισπνεύσει.

Τα μακαρόν πέρασαν επίσης από δοκιμές αντοχής σε κραδασμούς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα… εκρήγνυνταν.

Στη Γη, τα μακαρόν, που φτιάχνονται από αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ασπράδια αυγών, είναι ελαφρώς εύθρυπτα. Τα διαστημικά ψήνονται λίγη ώρα παραπάνω, για να μην τρίβονται εύκολα. Δεν υπήρχε επίσης καμία περίπτωση να γίνουν γεμιστά με κρέμα ή με γκανάς κι έτσι ο Ερμέ είχε περιορισμένες επιλογές: χρησιμοποίησε τελικά ένα ζελέ φρούτων.

“Για μένα, η πρόκληση ήταν να φτιάξω κάτι ωραίο που να δίνει ευχαρίστηση” εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9