Κόσμος

Έφτιαξε “διαστημικά μακαρόν” για τα γενέθλια του αστροναύτη Τομά Πεσκέ

Μετά από αλλεπάλληλες δοκιμές για να μην εκρήγνυνται και να μην... ψιχουλιάζουν, ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Πιερ Ερμέ κατάφερε να παρασκευάσει ένα "διαστημικό μακαρόν" που έφτασε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ως δώρο για τα γενέθλια του αστροναύτη Τομά Πεσκέ.

Το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού Dragon, που χθες δεν κατάφερε να δέσει στον ISS λόγω ενός προβλήματος που παρουσίασε στο σύστημα προσδιορισμού θέσης του, έφτασε τελικά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η NASA. Το Dragon μεταφέρει στους έξι αστροναύτες του Σταθμού τρόφιμα και εξοπλισμό βάρους 2,2 τόνων.

Εκτός όλων των άλλων, στο φορτίο του περιλαμβάνεται και μια γαλλική λιχουδιά: δύο κουτιά με επτά μακαρόν, τα μικρά γεμιστά μπισκότα, για τον Πεσκέ που θα κλείσει στις 27 Φεβρουαρίου τα 39 του.

Ο Ερμέ, που τροποποίησε τη διάσημη συνταγή του για να μπορέσει να στείλει τα μακαρόν στο διάστημα, χρησιμοποίησε φραμπουάζ για να τα αρωματίσει, γιατί “η γεύση αυτή αρέσει σε όλους”, όπως εξήγησε. Τα πειράματά του ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να καταφέρει να φτιάξει ένα γλύκισμα που θα “συμμορφώνεται” με τις προϋποθέσεις που θέτουν η NASA και το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES).

“Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα, ιδίως όταν άρχισαν να μου αναλύουν όλους τους περιορισμούς”, παραδέχτηκε ο γνωστός σεφ. “Μετά τις πρώτες δοκιμές, αποφασίσαμε να μειώσουμε το μέγεθος” των μπισκότων, εξήγησε από την πλευρά του ο Αλέν Μαγιέ, ο οποίος ασχολείται με θέματα διατροφής των αστροναυτών. Και αυτό γιατί οι αστροναύτες θα έπρεπε να μπορούν να φάνε το μακαρόν με μια μπουκιά. Ο λόγος είναι ότι στον ISS, σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, αν δημιουργηθούν ψίχουλα κάποιος από τους “ενοίκους” θα μπορούσε να τα εισπνεύσει.

Τα μακαρόν πέρασαν επίσης από δοκιμές αντοχής σε κραδασμούς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα… εκρήγνυνταν.

Στη Γη, τα μακαρόν, που φτιάχνονται από αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ασπράδια αυγών, είναι ελαφρώς εύθρυπτα. Τα διαστημικά ψήνονται λίγη ώρα παραπάνω, για να μην τρίβονται εύκολα. Δεν υπήρχε επίσης καμία περίπτωση να γίνουν γεμιστά με κρέμα ή με γκανάς κι έτσι ο Ερμέ είχε περιορισμένες επιλογές: χρησιμοποίησε τελικά ένα ζελέ φρούτων.

“Για μένα, η πρόκληση ήταν να φτιάξω κάτι ωραίο που να δίνει ευχαρίστηση” εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα χτυπήματα στο Ιράν    
«Εξοντώσαμε τους υπεύθυνους ασφαλείας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων τριών επικεφαλής του γενικού επιτελείου, του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Νέα επίθεση του Ιράν σε Τελ Αβίβ και Χάιφα – «Το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου στην Τεχεράνη»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να χτυπούν το Ισραήλ έως ότου σταματήσει τις επιθέσεις στην Τεχεράνη
Ιρανοί παρακολουθούν τις φλόγες από ισραηλινή επίθεση στην στην Τεχεράνη
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
2