Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από αλεξίσφαιρα γιλέκα το δώρο του Ζελένσκι στον πάπα Φραγκίσκο

Εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από αλεξίσφαιρα γιλέκα το δώρο του Ζελένσκι στον πάπα Φραγκίσκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται στην Ιταλία, επισκέφθηκε σήμερα (13.5.2023) και το Βατικανό και συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο στον οποίο έκανε ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο δώρο.

Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα γλυπτό από χαλκό. Πρόκειται για κλάδο ελαίας, παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Ο δε αρχηγός του ουκρανικού κράτους έδωσε στον πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ένα πρωτότυπο δώρο, μια εικόνα της Παναγίας, φτιαγμένη από αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, διήρκεσε 40 λεπτά.

Ο ποντίφικας έσφιξε το χέρι στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή αυτή και εκείνος απάντησε ότι «πρόκειται για μεγάλη τιμή».

https://twitter.com/_2019_nCoV/status/1657416342042030080?s=20

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από λίγο αναχώρησε από το Βατικανό, με προορισμό τα στούντιο της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RΑΙ, όπου στις 18:30 τοπική ώρα θα είναι φιλοξενούμενος δημοσιογραφικής εκπομπής.

Μελόνι στη συνάντηση με Ζελένσκι: «Στοιχηματίζουμε στη νίκη σας»

Λίγο νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνάντηση στη Ρώμη με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας, και στρατιωτικής φύσεως, ώστε η Ουκρανία να φτάσει στη διαπραγμάτευση έχουσα εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορεί να φτάσει στην ειρήνη υιοθετώντας ηττοπαθή θέση», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρώμη, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία «να σταματήσει τα στρατεύματά της». «Η στάση μας είναι σαφέστατη. Στηρίζουμε τους συμμάχους μας και τον ουκρανικό λαό, ο ρυθμός που απέκτησαν οι σχέσεις μας, το αποδεικνύει» δήλωσε, επίσης, η Τζόρτζια Μελόνι.

«Στοιχηματίζουμε στη νίκη σας και στηρίζουμε την ειρήνη, υπό τον όρο να πρόκειται για μια δίκαιη ειρήνη. Στηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σε δέκα σημεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Ζελένσκι» ολοκλήρωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μελόνι και την Ιταλία «για το ότι προσέφεραν καταφύγιο στους Ουκρανούς πολίτες» και πρόσθεσε ότι «η χώρα του θα είναι ασφαλής, όταν δεν θα υπάρχει ούτε μια βόμβα η οποία να προκαλεί καταστροφές».

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας. Θα σεβαστούμε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι, τέλος, κατήγγειλε ότι 200.000 ανήλικα παιδιά έχουν μεταφερθεί μακριά από την Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «μέσα σε επτά ώρες, από τα περασμένα μεσάνυχτα, ο στρατός της χώρας του 17 δεκαεπτά ιρανικά drone, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις