Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία, η επόμενη μέρα μετά τον θρίαμβο της Λε Πεν: Συμμαχίες και παζάρια πριν τον β’ γύρο που βγάζει κυβέρνηση

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) βγήκε πρώτο με 33% στον α’ γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, με την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) να συγκεντρώνει 28% και το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» 20%.

Με θρίαμβο της Μαρίν Λε Πεν και του Εθνικού Συναγερμού και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να γνωρίζει τη συντριβή, η Γαλλία οδηγείται στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου κι εδώ θα κριθούν όλα. 

Όπως όλα δείχνουν η ομάδα του Μακρόν και η αριστερή-πράσινη συμμαχία (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) θα πρέπει να συνεργαστούν για να κρατήσουν τον Εθνικό Συναγερμό μακριά από την εξουσία, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Το σύστημα των δύο γύρων και οι «τριγωνικές» αναμετρήσεις

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος μία από τις 577 έδρες στην εθνοσυνέλευση στον α’ γύρο, πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψηφοδελτίων, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εάν κανένας υποψήφιος σε μια εκλογική περιφέρεια δεν το πετύχει αυτό, οι δύο υποψήφιοι με τα υψηλότερα ποσοστά καθώς και όποιος άλλος συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων περνούν στον β’ γύρο.

Σε αυτόν τον γύρο, εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.

TZ  UPEKUIYBR RTRMADP  FRANCE ELECTION PROTEST

Το σύστημα των δύο γύρων είναι εξαιρετικά δυσανάλογο και λειτουργεί υπέρ των μεγαλύτερων κομμάτων. Για παράδειγμα, σε ποσοστό συμμετοχής 65%, το όριο του 12,5% σημαίνει ότι τα κόμματα θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη σχεδόν του 20% των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου για να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν σημαντικά χαμηλότερο, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, μόνο δύο υποψήφιοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο και ο αριθμός των τριπλών ή τετραπλών αναμετρήσεων ήταν πολύ χαμηλός.

Στις εκλογές του 2012, με ποσοστό συμμετοχής 57%, υπήρξαν 34 λεγόμενοι «τριγωνικοί» επαναληπτικοί γύροι. Το 2017, όταν η συμμετοχή ήταν 49%, υπήρξε μόνο ένας, και την τελευταία φορά το 2022 υπήρξαν οκτώ με συμμετοχή μόλις 47%. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 76, το 1997.

Ο συνδυασμός της υψηλότερης συμμετοχής από τη δεκαετία του 1980 και λιγότερων υποψηφίων – 4.011 έναντι 6.290 το 2022 – από τρία μόνο βασικά στρατόπεδα (αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά) σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας του 2024 θα περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ «τριγωνικών» αναμετρήσεων.

Θεωρητικά, οι αναμετρήσεις με τρεις υποψηφίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του πρώτου κόμματος – εν προκειμένω του «Εθνικού Συναγερμού» – επειδή η ψήφος της αντιπολίτευσης είναι μοιρασμένη.

Όμως το τοπίο ενδεχομένως μέχρι το πρωί της Δευτέρας (01.07.2024) να έχει αλλάξει σημαντικά καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι υποψήφιοι να αποσυρθούν.

Ωστόσο, για να είναι επιτυχής μια τέτοια στρατηγική απαιτείται κεντροδεξιοί να στηρίξουν αριστερούς και το αντίστροφο.

Γρίφος η στάση των ψηφοφόρων 

Όσον αφορά τα κόμματα, υψηλόβαθμα στελέχη της τετρακομματικής συμμαχίας αριστεράς-πρασίνων NFP – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI), Ζαν-Λικ Μελανσόν –  έχουν υποσχεθεί ότι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου είναι στην πρώτη θέση υποψήφιος της ακροδεξιάς και ένας υποψήφιος του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» είναι τρίτος, ο αριστερός υποψήφιος να αποσυρθεί.

Το στρατόπεδο του Μακρόν, πήρε και αυτό σαφή θέση με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ να καλεί όσους υποψηφίους της προεδρικής παράταξης ήρθαν τρίτοι να αποσυρθούν.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους όμως, μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση τους.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ipsos την περασμένη εβδομάδα το 87% των ψηφοφόρων του αριστερού συνασπισμού δήλωναν πρόθυμοι να ψηφίσουν για να μπλοκάρουν την άκρα δεξιά αλλά μόνο το 62% των ψηφοφόρων της προεδρικής παράταξης υποστήριζε το ίδιο.

Μια άλλη δημοσκόπηση, από την Odoxa, διαπίστωσε ότι λιγότεροι ψηφοφόροι (41%) ήταν πρόθυμοι να μπλοκάρουν τον Εθνικό Συναγερμό (RN) απ’ ό,τι να μπλοκάρουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) (47%) ή το Μαζί του Μακρόν (44%).

Εν ολίγοις, η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη και θα παραμείνει ρευστή μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικοί υποψήφιοι που θα κατέβουν στον δεύτερο γύρο.

Πληροφορίες από Guardian

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ