Κόσμος

Εκρέμ Ιμάμογλου: Πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την απελευθέρωσή του – «Απαιτούμε να γίνει άμεσα»

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο»

Συνάντηση με τον φυλακισμένο πρώην δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, πραγματοποίησε σήμερα (07.05.2025) αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, «απαιτώντας» από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας και την κυβέρνηση του αντιπάλου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την άμεση απελευθέρωσή του.

«Μετά την σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την συνάντηση στην φυλακή του Σίλιβρι.

Αυτή είναι η πρώτη διεθνής αντιπροσωπεία που συναντά τον Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την σύλληψή του στις 19 Μαρτίου.

«Η σύλληψη τοπικών αρχόντων και δημοτικών αξιωματούχων, καθώς και η αντικατάστασή τους χωρίς νόμιμη διαδικασία ούτε δίκη βασιζόμενη σε αποδεικτικά στοιχεία παραβιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

«…οι ισχυρισμοί περί τρομοκρατίας (…) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την αντικατάσταση δημάρχων από κυβερνητικούς διοικητές. Τα μέτρα αυτά αγνοούν εκ των πραγμάτων την βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράσθηκε στις κάλπες».

Η αντιπροσωπεία «ανησυχεί» «για την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών των διαδηλωτών που εκδηλώθηκε μετά τις διαδηλώσεις που προκάλεσε η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης».

Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του CHP, για τις προεδρικές εκλογές του 2028 την ημέρα της φυλάκισής του, πυροδότησε ευρύτερο κύμα διαμαρτυρίας και οργής στην χώρα που κυβερνάται από το 2002 από τον Ερντογάν και το κόμμα του (AKP).

Από την ημέρα που συνελήφθη, πλήθος κόσμου, κυρίως φοιτητών, ξεχύθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας αφενός την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου, αφετέρου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1