Κόσμος

ΕΚΤ: Το Brexit “φρενάρει” την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

 

Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018, κυρίως λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, προβλέπουν 51 επαγγελματίες αναλυτές σε έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,4% για το 2017 και το 1,6% για το 2018 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Για φέτος, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%.

«Με βάση τα αναλυτικά σχόλια των ερωτηθέντων, οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», σημείωσε η ΕΚΤ. Οι αναλυτές, που ενσωμάτωσαν το Brexit στις προβλέψεις τους, εκτίμησαν ότι οι συνέπειές του θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 κατά 0,26 της ποσοστιαίας μονάδας και τον πληθωρισμό κατά 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας. Η επίπτωση στην ανάπτυξη θα επέλθει μέσω μείωσης των καθαρών εξαγωγών στη Βρετανία, που θα περιορισθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της στερλίνας, την αβεβαιότητα για τη φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ και την αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικής αγορές, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα. Η επίπτωση του Brexit στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα είναι, ωστόσο, μικρότερη. Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 1,2% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,8% σε πέντε χρόνια.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της χθες, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μία περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για την επιβράδυνση και την οικονομική επίπτωση του δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ
Εμάνουελ Μακρόν για Μπριζίτ Μπαρντό: «Το σύμβολο της Γαλλίας που ενσάρκωσε μια ζωή ελευθερίας»
«Ήταν ένα απόλυτο αστέρι του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου, μια μορφή γυναικείας φύσης στη φαντασία του έθνους, μια ελεύθερη και αφοσιωμένη φωνή», έγραψε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Εμάνουελ Μακρόν