Κόσμος

«Ελ Τσάπο»: Ο γιος του βαρόνου ναρκωτικών θα δηλώσει ένοχος για διακίνηση ουσιών

Ο Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες και οι αδελφοί του, οι αποκαλούμενοι «Τσαπίτος» («μικροί Τσάπο»), ανασυγκρότησαν το καρτέλ Σιναλόα μετά τη σύλληψη του πατέρα τους το 2016

Ο βαρόνος ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν έχει πάνω από 10 παιδιά – ένα από αυτά, αναμένεται να δηλώσει ένοχος σήμερα (11.07.2025), για μια μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με στόχο το διαβόητο καρτέλ της Σιναλόα.

Ο 35χρονος Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες, ένας λοιπόν, από τους γιους του φυλακισμένου Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο», θα προσαχθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο όπου αναμένεται να αλλάξει την αρχική δήλωσή του και να δηλώσει ένοχος για πέντε κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και οπλοκατοχή. Τον Σεπτέμβριο του 2023, στην πρώτη ακρόασή του, είχε δηλώσει αθώος. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες και οι αδελφοί του, οι αποκαλούμενοι «Τσαπίτος» («μικροί Τσάπο»), ανασυγκρότησαν το καρτέλ Σιναλόα μετά τη σύλληψη του πατέρα τους το 2016 και αποκόμισαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στέλνοντας φαιντανύλη, ένα θανατηφόρο οπιοειδές, στις ΗΠΑ.

Ο Οβίδιο, γνωστός και με το προσωνύμιο «Ελ Ρατόν» (Ποντικός) ή «Ρατόν Νουέβο», εκδόθηκε στις ΗΠΑ από το Μεξικό τον Σεπτέμβριο του 2023 στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη φαιντανύλη, ενός ναρκωτικού που σκότωνε σχεδόν 200 Αμερικανούς καθημερινά εκείνη την εποχή.

Ο αδελφός του Οβίδιο, ο Χοακίν, συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στο Ελ Πάσο μαζί με το «αφεντικό» του καρτέλ, τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάντα.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν στρατολογήσει τον Χοακίν, ζητώντας του να δελεάσει τον Σαμπάντα και να τον φέρει με ιδιωτικό αεροπλάνο στις ΗΠΑ. Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γνωστός και με τα προσωνύμια «Ελ Γκέρο» ή «Γκέρο Μορένο», δήλωσε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

lopez

Ο Σαμπάντα, ο οποίος είχε ιδρύσει το καρτέλ μαζί με τον Ελ Τσάπο, έχει δηλώσει αθώος. Τον Φεβρουάριο ο δικηγόρος του είπε στο πρακτορείο Reuters ότι θα ήταν πρόθυμος να δηλώσει ένοχος, εάν οι εισαγγελικές αρχές συμφωνούσαν να μην ζητήσουν την καταδίκη του σε θάνατο.

Ο Ελ Τσάπο εκτίει ισόβια κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο αφού καταδικάστηκε το 2019 για διακίνηση ναρκωτικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν προσκαλεί δυτικούς πολέμιους της woke ατζέντας να μείνουν στη Ρωσία: Βίζα σε όσους «τιμούν τις παραδοσιακές ρωσικές ηθικές αξίες»
Το «Anti-Woke-Βίζα», όπως λέγεται ανεπίσημα το πρόγραμμα των θεωρήσεων βάσει κοινών αξιών, ξεκίνησε ο πρόεδρος Πούτιν τον Αύγουστο του 2024
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν την συντριβή του Air India - «Σταμάτησε η τροφοδοσία καυσίμων, πέφτουμε, βοήθεια»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά