Κόσμος

Ελιζαμπέθ Μπαϊρού: Η διακριτική σκιά πίσω από τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού

Ποια είναι η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού - Ο έρωτας με την πρώτη ματιά, τα έξι παιδιά και το τέλος της καριέρας της

Η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα από πόλους. Αλλά για τον Φρανσουά Μπαϊρού δεν είναι, αφού σήμερα (13.12.2024) διορίστηκε επίσημα πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτομάτως τα φώτα πέφτουν και στην σύζυγό του, την Ελιζαμπέθ Μπαϊρού.

Ποια είναι η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού που ενσαρκώνει τη διακριτικότητα και την ανεξαρτησία;

Όταν η Élisabeth Perlant – πριν γίνει Μπαϊρού – παντρεύτηκε τον Φρανσουά Μπαϊρού το 1971, μπορεί να μην ήξερε ότι παντρευόταν και την πολιτική. Και οι δύο ήταν 20 ετών τότε και σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο όταν γνωρίστηκαν. Τα βλέμματα διασταυρώθηκαν και ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά με την «Μαμπέτ» του, όπως την αποκαλεί.

«Την είδα και αυτό ήταν!», έγραφε ο Φρανσουά Μπαϊρού πριν από μερικά χρόνια. Αυτή η πρώτη συνάντηση αναφέρθηκε και στο βιβλίο Bayrou l’obstiné, του Rodolphe Geisler, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε εκείνη.

«Αυτό που θυμάμαι είναι πρώτα απ’ όλα τα πόδια της, ίσια, όμορφα. Μετά το πρόσωπό της. Είπα στον εαυτό μου: αυτό το κορίτσι είναι για μένα», εξηγούσε ο (τότε) υποψήφιος πρόεδρος.

Θα χρειαστούν λιγότερο από έξι μήνες για να παντρευτούν στο δημαρχείο, με τους 20χρονους φοιτητές να είναι ήδη αποφασισμένοι να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή με τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

Ο γάμος δεν τους απέσπασε από τις σπουδές τους, καθώς αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Επέλεξαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι δύο έγιναν καθηγητές λογοτεχνίας. Απέκτησαν έξι παιδιά: Hélène, Marie, Dominique, Calixte, Agnès και André. Μια μεγάλη οικογένεια που ήταν δύσκολο να διαχειριστεί παράλληλα με τη διδακτική της καριέρα.

Μετά τη γέννηση του τρίτου τους παιδιού, η Ελιζαμπέθ Μπαϊρού επέλεξε να βάλει τέλος στην καριέρα της ως καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας για να αφοσιωθεί στην ανατροφή τους. Ήταν μια συνειδητή επιλογή που της επέτρεψε να διατηρήσει την πολύτιμη ελευθερία της, αλλά και, ίσως, να μην παρεμβαίνει ποτέ στην πολιτική καριέρα του συζύγου της.

Ενώ ο σύζυγός της ανέβαινε την πολιτική σκάλα, η Ελιζαμπέθ επέλεξε να μείνει στο παρασκήνιο και να μην εμπλακεί σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο δεν της άρεσε καθόλου.

Από την εκλογή του συζύγου της ως βουλευτή της πόλης Pau στη νοτιοδυτική Γαλλία πριν από 25 χρόνια, αρνείται συστηματικά να παραστεί σε δείπνα VIP. Το περισσότερο που δέχεται να κάνει είναι μια σύντομη εμφάνιση κρατώντας το χέρι του συζύγου της κατά τη διάρκεια των εκλογών. «Η σύζυγός μου είναι βαθιά ιδεαλίστρια.

Συχνά βλέπει τον κόσμο της πολιτικής ως ανάλαφρο και χωρίς βάθος. Πιστεύει ότι πολύ συχνά μοιάζει με την παιδική χαρά. Αλλά το πολιτικό ζήτημα την ενδιαφέρει», εκμυστηρεύτηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού στο Gala το 2012.

AP Photo
AP Photo/Bob Edme

Η Ελιζαμπέθ είναι μια διακριτική αλλά όχι εγωκεντρική σύζυγος, οπότε έχει κάποιες πολύ σταθερές ιδέες για την πολιτική, αλλά προτιμά να τις κρατάει για τον εαυτό της. Παρ’ όλα αυτά, λέγεται ότι οι συζητήσεις με θέμα τα πολιτικά δρώμενα γίνονται σε καθημερινή βάση μεταξύ του ζευγαριού, συνήθως μέσω τηλεφώνου λόγω των υποχρεώσεων του Φρανσουά Μπαϊρού στο Παρίσι. Αυτές οι τακτικές κλήσεις, «τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα, μόνο και μόνο για να μην πούμε τίποτα», εκνευρίζουν την Ελιζαμπέθ, η οποία δεν αλλάζει με τίποτα την ανεξαρτησία της.

Αντί για τη λάμψη και τη γοητεία της πρωτεύουσας, η Elisabeth Bayrou θα προτιμούσε την ηρεμία της Pau ή το οικογενειακό κτήμα στο Bordères. Ένα μέρος όπου ο Μπαϊρού έχει συχνά τονίσει το προφίλ του ως αγρότης και εκτροφέας αλόγων. Η σύζυγός του, ωστόσο, δεν εκτιμά ιδιαίτερα ούτε αυτή τη δραστηριότητα.

«Ο κόσμος των αγώνων είναι για τους δισεκατομμυριούχους. Θα προτιμούσα ο σύζυγός μου να εκτρέφει πρόβατα, ώστε να μπορώ να τα φροντίζω εγώ».

Καθώς ο Φρανσουά Μπαϊρού ετοιμάζεται να αναλάβει τη θέση του στο Ματινιόν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελιζαμπέθ θα φροντίσει να διατηρήσει τον μυστικό της κήπο και να παρακολουθεί την πολιτική με την απαραίτητη απόσταση, μακριά από τη λάμψη και τη γοητεία της Δημοκρατίας. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε πολυσύχναστο κατάστημα παιχνιδιών στη Μόσχα - Εκκενώθηκε το κτίριο
Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κυριότερης διαδόχου της σοβιετικής KGB
Πυροσβεστικά
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο