Δευτέρα, 22 Απρ.
16oC Αθήνα

Έλληνας ο Βασιλιάς Κάρολος – Τετ α τετ με τον Σούνακ φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία στο Ντουμπάι

Έλληνας ο Βασιλιάς Κάρολος – Τετ α τετ με τον Σούνακ φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία στο Ντουμπάι
Photo by Chris Jackson/Getty Images

Για ακόμη μια φορά ο Βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε με μία από τις αγαπημένες του – όπως όλα δείχνουν – γραβάτες, αυτή τη φορά κομίζοντας ένα διαφορετικό μήνυμα. Πρόκειται για μια γραβάτα με την ελληνική σημαία, την οποία ο Βασιλιάς Κάρολος φορά συχνά. 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή απέκτησε μια ξεχωριστή σημασία, καθώς ο Βασιλιάς Κάρολος φόρεσε αυτή τη γραβάτα στη μεγάλη συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της χώρας του, Ρίσι Σούνακ.

Μάλιστα, ο Βασιλιάς Κάρολος φωτογραφήθηκε να συνομιλεί με τον Ρίσι Σούνακ φορώντας την περίφημη «ελληνική» γραβάτα.

Η κίνηση του θεωρήθηκε άκρως συμβολική, καθώς μόλις λίγα 24ωρα πριν ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργό, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Έκτοτε, ο Ρίσι Σούνακ ενεπλάκη σε έναν κυκεώνα επικρίσεων, καθώς η κίνηση αυτή – που θεωρήθηκε μια προσπάθεια του βρετανού πρωθυπουργού να προσεγγίσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους – του γύρισε «μπούμερανγκ», με τα μέσα ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας να αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως o Ρίσι Σούνακ έχασε τους βόλους τους, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη «marbles» και εννοώντας πως ο Ρίσι Σούνακ έχει χάσει τα λογικά του (Rishi Sunak has lost his marbles).

Σήμερα ο Βασιλιάς Κάρολος φορώντας την «ελληνική» γραβάτα στάθηκε κοντά στον Ρίσι Σούνακ για την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία της συνόδου της Cop38 για το κλίμα.

Πολλοί ήταν αυτοί που εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως μια έμμεση τοποθέτηση του Βασιλιά Καρόλου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά. 

«Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε στην Γη»

Ο βασιλιάς Κάρολος απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες που συμμετέχουν στην φετινή COP28 στο Ντουμπάι να γίνει αυτή η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ένα σημείο καμπής ανάλογο με την συμφωνία του Παρισιού για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης, καθώς οι χώρες ξεκινούν δύο εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

«Τα ρεκόρ καταρρίπτονται τόσο συχνά που γινόμαστε απαθείς σε ό,τι ακούμε», είπε ο βασιλιάς Κάρολος.

«Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά η φετινή COP28 να είναι μία ακόμη αποφασιστική καμπή προς μια πραγματική μεταβολή», καθώς ο κόσμος «δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο» στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσει αν δεν υπάρξει ταχεία περιβαλλοντική επανόρθωση, δήλωσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής φέρνοντας ως παραδείγματα τους κυκλώνες που προσκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε νησιωτικές χώρες, όπως το Βανουάτου στις πλημμύρες στην Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελλάδα.

«Ζούμε μία τρομακτική εμπειρία ταυτόχρονης μεταβολής του συνόλου των οικολογικών συνθηκών, με έναν ρυθμό που ξεπερνά τις δυνατότητες της φύσης», είπε απευθύνοντας έκκληση για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος σε όφελος της ενεργειακής μετάβασης.

«Αν δεν επανορθώσουμε και δεν αποκαταστήσουμε γρήγορα την μοναδική οικονομία της Φύσης, που βασίζεται στην αρμονία και την ισορροπία, που είναι το ύστατο στήριγμά μας, η ίδια η οικονομία μας και η επιβίωση μας θα τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο βασιλιάς της Αγγλίας μιλώντας για την συμμετοχή στην κλιματική δράση πολυμερών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα, για τον ρόλο του τομέα της ασφάλισης και για την επιτάχυνση της καινοτομίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.

«Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε στην Γη», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις