Κόσμος

Έλον Μασκ: Έχασε 35 δισ. σε μια εβδομάδα από τους δασμούς Τραμπ – Η περιουσία του Mr Tesla βυθίζεται κάτω από τα 300 δισ. δολάρια

Πτώση 135 δισ. από την αρχή του έτους – Παραμένει πρώτος στη λίστα των πλουσιότερων, αλλά με απώλειες «μαμούθ»

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Έλον Μασκ έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 135 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του 2025, και μετά του δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την περιουσία του να βυθίζεται κάτω από τα 300 δισ. δολάρια. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Μασκ απηύθυνε άμεσες εκκλήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ για να ανακαλέσει τους νέους, σαρωτικούς δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Την Τρίτη 8 Απριλίου 2025, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2024, η περιουσία του Έλον Μασκ υποχώρησε κάτω από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξέλιξη ήρθε μετά από μια «μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς χρηματαγορές, ως άμεση αντίδραση στους νέους αμερικανικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο CEO της Tesla και της SpaceX, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχασε μόνο τη Δευτέρα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η περιουσία του εκτιμάται πλέον στα 298 δισ. δολάρια.

Απώλειες – μαμούθ από τις μετοχές της Tesla

Από την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου, ο Μασκ έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 35 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της πτώσης της μετοχής της Tesla, η οποία έχασε πάνω από 13% σε μία εβδομάδα. Από την αρχή του έτους, η μετοχή έχει καταρρεύσει κατά 42%, με αποτέλεσμα συνολικές απώλειες 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον δισεκατομμυριούχο.

Παρά τις μεγάλειες απώλειες, ο Μασκ παραμένει με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Έλον Μασκ Ντόναλντ Τραμπ
Ο Έλον Μασκ με τον Ντόναλντ Τραμπ / REUTERS / Brian Snyder/File Photo

Ακολουθεί ο Τζεφ Μπέζος με περιουσία 196 δισ. δολάρια (πτώση 42,6 δισ. από την αρχή του έτους), ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με 183 δισ., ο Γουόρεν Μπάφετ με 154 δισ., και ο Μπερνάρ Αρνό με 150 δισ., ο οποίος έχασε μόνο τη Δευτέρα 7,56 δισ. και συνολικά 26,2 δισ. από την αρχή του έτους.

Ο Μασκ αντίθετος με τους δασμούς

Παρά τη στενή σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο Έλον Μασκ δεν δίστασε να ασκήσει δημόσια κριτική στους δασμούς και να εκφράσει την αντίθεσή του.

Το Σαββατοκύριακο, ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ένα παλιό βίντεο του Μίλτον Φρίντμαν, στο οποίο ο διάσημος οικονομολόγος υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο και την κατάργηση των τελωνειακών φραγμών. Επίσης έβαλε στο στόχαστρό του τον σύμβουλο του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του σχεδίου επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που μπορεί να κατασκευάσει μόνος του ένα μολύβι. Το ξύλο έρχεται από ένα δέντρο που κόπηκε στην Ουάσινγκτον. Για να κόψει κάποιος το δέντρο χρειάστηκε ένα πριόνι για το οποίο απαιτήθηκε ατσάλι που με τη σειρά του ήρθε από σιδηρομεταλλεύματα. Ο γραφίτης ήρθε από ορυχεία στη Νότια Αφρική και η γόμα από ένα δέντρο στην Ασία που εισήχθη από τη νότια Αμερική με τη βοήθεια επιχειρηματιών και της βρετανικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλτον Φρίντμαν στο βίντεο.

Ο Μασκ δήλωσε επίσης ότι ελπίζει σε συμφωνία μηδενικών δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Πληροφορίες από BFMTV

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1