Κόσμος

Ελπίδες για διάσωση του βόρειου λευκού ρινόκερου μετά από επιτυχή τεχνητή γονιμοποίηση

Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να καταστήσουν έγκυο έναν νότιο λευκό ρινόκερο με τεχνητή γονιμοποίηση, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να σώσουν τους βόρειους λευκούς ρινόκερους, από τους οποίους δεν έχουν απομείνει στον κόσμο παρά μόνο δύο ηλικιωμένες θηλυκές.

«Πετύχαμε κάτι που το θεωρούσαμε αδύνατον», είπε ο επικεφαλής του προγράμματος της τεχνητής γονιμοποίησης του λευκού ρινίκερου, ο Τόμας Χίλντεμπραντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η γονιμοποίηση της νότιας λευκής ρινοκερίνας με ένα έμβρυο του είδους της συνιστά μια «σημαντική πρόοδο» στην πορεία για τη διάσωση των βόρειων λευκών ρινόκερων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είπε ο Χίλντεμπραντ. Το επόμενο βήμα του φιλόδοξου προγράμματος της επιστημονικής ομάδας BioRescue, που στηρίζεται από το υπουργείο Έρευνας της Γερμανίας, θα είναι η γονιμοποίηση μιας νότιας λευκής ρινοκερίνας με ένα έμβρυο βόρειου λευκού ρινόκερου. Οι δύο τελευταίες θηλυκές τους υποείδους των βόρειων λευκών ρινόκερων, η Νατζίν και η κόρη της, η Φατού, είναι πλέον πολύ ηλικιωμένες και αδυνατούν να φέρουν εις πέρας μια εγκυμοσύνη. Ο τελευταίος αρσενικός του είδους, ο Σουδάν, πέθανε το 2018 στον δρυμό Ολ Πετζέτα της Κένυας. Η Νατζίν και η Φατού ζουν στον ίδιο δρυμό και φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, καθώς στη φύση θα κινδύνευαν από τους λαθροθήρες.

Male rhinoceros calf Paco, born on December 11, 2023, stands next to its mother Kibibi in their enclosure at the zoo in Augsburg, January 17, 2024.     REUTERS

Η ομάδα του Τόμας Χίλντεμπραντ έχει θέσει ως στόχο να γεννηθούν βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, με ωάρια που θα γονιμοποιηθούν από κατεψυγμένο σπέρμα, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ενδέχεται ωστόσο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς μόνο η εγκυμοσύνη στους ρινόκερους διαρκεί 16 μήνες.

Η μέθοδος που ακολουθεί η ομάδα ίσως βοηθήσει στην επιβίωση και άλλων απειλούμενων ειδών, όπως του ρινόκερου της Σουμάτρας, ενός υποείδους της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι ρινόκεροι έχουν ελάχιστους εχθρούς στη φύση, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα σχεδόν ένα εκατομμύριο ρινόκεροι ζούσαν ακόμη στην άγρια φύση, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν στον πλανήτη επί 26 εκατομμύρια χρόνια.

Male rhinoceros calf Paco, born on December 11, 2023, stands next to its mother Kibibi in their enclosure at the zoo in Augsburg, January 17, 2024.     REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι μιλάει πρώτη φορά μέσα από το προεδρικό καταφύγιο και χλευάζει τον Πούτιν 4 χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία
«Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από τότε που ο Πούτιν υποσχέθηκε να καταλάβει το Κίεβο σε τρεις ημέρες», είπε ο Ζελένσκι μέσα από το καταφύγιό του - Δείτε το βίντεο
Ο Ζελένκσι στο καταφύγιο του προεδρικού Μεγάρου
«Παρακαλώ, στηρίξτε την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο και χαρακτήρισε τον Πούτιν «ενσάρκωση του πολέμου»
Αναφερόμενος στις κυρώσεις, στο 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία
FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attends a press conference with Lithuanian President Gitanas Nauseda and Polish President Karol Nawrocki at the Presidential Palace in Vilnius, Lithuania, January 25, 2026. REUTERS/Kuba Stezycki/File Photo/File Photo
Ποινική έρευνα για τον ιδρυτή του Telegram από τις ρωσικές αρχές
Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα αυτή και να χρησιμοποιούν άλλη πλατφόρμα, υποστηριζόμενη από το κράτος, τη MAX, που άρχισε να λειτουργεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο
FILE - Telegram co-founder Pavel Durov appears at an event on Aug. 1, 2017 in Jakarta, Indonesia. (AP Photo/Tatan Syuflana, File)
Μακρόν για Ουκρανία: «Τριπλή αποτυχία» στα στρατιωτικά, οικονομικά, στρατηγικά σχέδια της Ρωσίας
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η παράδοση στρατιωτικού υλικού και η εκπαίδευση θα συνεχιστούν «ώστε να κρατήσει η Ουκρανία και ώστε η Ρωσία να καταλάβει ότι ο χρόνος δεν μετρά προς όφελός της»
Ο Εμάνουελ Μακρόν