Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ελβετία: Βιάζεται η κυβέρνηση – Χαλαρώνει νωρίτερα τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Ελβετία: Βιάζεται η κυβέρνηση – Χαλαρώνει νωρίτερα τα μέτρα κατά του κορονοϊού

«Μεγαλύτερη χαλάρωση από την προβλεπόμενη» των μέτρων κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Ελβετία με το επικείμενο άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων και την άρση της καραντίνας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Η χώρα όπου η Covid έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.180 ανθρώπους, ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου μια αργή διαδικασία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.

Η νέα χαλάρωση που θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, 31 Μαΐου κατέστη δυνατή χάρη στη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και την ταχεία πρόοδο του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Από την προσεχή εβδομάδα, θα είναι και πάλι δυνατό το γεύμα στο εσωτερικό του εστιατορίου, ακόμα και μετά τις 11 το βράδυ, αλλά έως 4 άτομα ανά τραπέζι. Οι υπαίθριοι χώροι είναι ανοιχτοί από τα τέλη Απριλίου.

Ενώ όσοι έχουν θεραπευτεί από τη νόσο εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα για περίοδο έξι μηνών, το ίδιο θα ισχύει τώρα και τα εμβολιασμένα άτομα.

Γι’ αυτό, ωστόσο, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι πλήρως με ένα εμβόλιο εγκεκριμένο στην Ελβετία ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η εξαίρεση από την καραντίνα για τους ταξιδιώτες και από την υποχρέωση ελέγχου κατά την είσοδο στο ελβετικό έδαφος ισχύει επίσης για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά δεν ισχύει για αυτούς που έχουν θεραπευτεί και εμβολιαστεί και προέρχονται από χώρα όπου κυκλοφορεί ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος ιού Sars-CoV-2.

Για τις εκδηλώσεις που υποδέχονται κοινό, το νέο ανώτατο όριο είναι 100 άτομα –αντί για 50– σε εσωτερικούς χώρους και 300 –αντί για 100– σε εξωτερικούς.

50 άτομα μπορούν να αθληθούν

Όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, 50 άτομα μπορούν τώρα να συγκεντρωθούν για να αθληθούν μαζί, αντί για 15 έως τώρα.

Το όριο που έχει τεθεί στις ομάδες στον πολιτισμό επίσης αυξάνεται στα 50 άτομα, και είναι και πάλι δυνατό να διοργανωθούν παραστάσεις, στις οποίες ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως και για τις εκδηλώσεις που υποδέχονται κοινό (κυρίως η χρήση μάσκας).

Στο πανεπιστήμιο, αίρεται το όριο των 50 ατόμων που είχε οριστεί για την εκπαίδευση με φυσική παρουσία.

Η Δευτέρα θα σηματοδοτήσει το τέλος της υποχρεωτικής τηλεργασίας για τις εταιρίες που οργανώνουν τακτικούς ελέγχους για Covid.

Οι μεγάλες εκδηλώσεις θα μπορούν και πάλι να επιτραπούν από τον Ιούλιο, με μέγιστο αριθμό 1.000 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και 5.000 ατόμων σε εξωτερικό (εάν υπάρχουν θέσεις καθημένων). Από τις 20 Αυγούστου, οι μεγάλες εκδηλώσεις θα μπορούν να δέχονται έως 10.000 άτομα.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ελβετία, η οποία έχει 8,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις