Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Εμπόλεμη ζώνη στη Βαλτιμόρη: Πετροπόλεμος, φωτιές, λεηλασίες – Συγκλονιστικές φωτογραφίες και video

Εμπόλεμη ζώνη στη Βαλτιμόρη: Πετροπόλεμος, φωτιές, λεηλασίες – Συγκλονιστικές φωτογραφίες και video

Η νέα δολοφονία αφροαμερικανού από αστυνομικούς έβαλε φωτιά και στη Βαλτιμόρη, που έζησε μια νύχτα βίας, λεηλασιών και επεισοδίων. Η Εθνοφρουρά βγήκε στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και μαγαζιά, ενώ επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ώρες μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, η ηρεμία επιστρέφει στη Βαλτιμόρη. Όμως η πόλη μετρά τις πολλές πληγές της από τις ταραχές που ξέσπασαν πριν μερικές ώρες, ύστερα από την κηδεία του νεαρού αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ακόμη ένα θύμα της αστυνομικής βίας.

Λίγη ώρα μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, ομάδες νεαρών, αποτελούμενες κυρίως από μαθητές λυκείων που εκείνη την ώρα είχαν σχολάσει, επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις πετώντας πέτρες, τούβλα, μπουκάλια… Σουπερμάρκετ λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, μαζί με αυτοκίνητα και περιπολικά. Το CNN είχε μεταδώσει νωρίτερα πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και σε νεόδμητο γηροκομείο.

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Οι φωτογραφίες και τα video που κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνουν το μέγεθος και των επεισοδίων και της καταστροφής.

Πετροπόλεμος, δακρυγόνα, μάχες σώμα με σώμα, καμμένα και κατεστραμμένα περιπολικά και αυτοκίνητα. Συλλήψεις και βία. Εικόνες που πληθαίνουν στις ΗΠΑ του 2015, που όλο και περισσότερο θυμίζουν τις ΗΠΑ του ’50 και του ’60, τις ΗΠΑ του ρατσισμού και του μίσους.







Τα επεισόδια οδήγησαν τις αρχές της πόλης στην απόφαση να καλέσουν την Εθνοφρουρά για να… επιβάλει την τάξη. Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Βαλτιμόρης, ενώ η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς επέβαλε απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για μία εβδομάδα.

Οι σοβαρότερες ταραχές επικεντρώθηκαν στον βορειο-δυτικό τομέα της πόλης. Δεκαπέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έξι από τους οποίους σοβαρά. Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και καταγγέλθηκαν κλοπές δημοσιογραφικού εξοπλισμού.





Είκοσι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει μέσα από τις κάμερες ασφαλείας τους δράστες των επιθέσεων. Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στη Βαλτιμόρη.









Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA / ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε