Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – Ιστορική μέρα

Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – Ιστορική μέρα

Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού. Ακόμα και απόψε αναμένεται να δοθεί η αδειοδότηση για την κυκλοφορία του εμβολίου στην ΕΕ. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής. Μην κάνετε εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech, δίνοντας το πράσινο φως στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου. «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους άδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις

Τώρα, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που θα γίνει απόψε.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, που δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, ενέκρινε το εμβόλιο το Σαββατοκύριακο.

Ακολουθούν τα σχέδια για την κυκλοφορία του εμβολίου στην Ευρώπη.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι Ελβετοί θα ξεκινήσουν τον επιλεγμένο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων αυτή την εβδομάδα. Το πανεθνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί δωρεάν όλοι όσοι το επιθυμούν έως τα μέσα του 2021.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, με την προτεραιότητα να δίδεται σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει εκφράσει την απογοήτευσή του στην απουσία έγκρισης ενός εμβολίου που εν μέρει αναπτύχθηκε στη Γερμανία και η χρήση του οποίου έχει λάβει ήδη το ‘πράσινο φως’ από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία επίσης θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει αρχικά 1,83 εκατ. εμβόλια από την Pfizer, με την ανοσοποίηση να ξεκινά από εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία επίσης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Το γαλλικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα ξεκινήσει με τις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με τον Βεράν.

ΑΥΣΤΡΙΑ/ΙΣΠΑΝΙΑ/ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Αυστρία, η Ισπανία και η Βουλγαρία έχουν επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει πει ότι αναμένει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στις 27 ή τις 28 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων της χώρας θα είναι αρκετή για την ανοσοποίηση 35.000 ανθρώπων περίπου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε. «Επιλέξαμε έναν σχεδιασμό που είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος», ανέφερε ο Ντε Γιόνε σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις