Κόσμος

Ένας διαφορετικός Σόιμπλε: “Ναι στην μεταφορά πόρων σε αδύναμες χώρες της ΕΕ”

«Είναι σωστό ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν έχει πολιτικές αιτίες. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης» , είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο "Der Spiegel", παραδεχόμενος κάτι για το οποίο επικρίνεται τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρων: «Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια κοινότητα διαφορετικής (οικονομικής) ισχύος κρατών χωρίς να αμβλύνει τις ανισορροπίες», είπε χαρακτηριστικά. Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν οι ισχυρότεροι δεν συμπαρίστανται στους πιο αδύναμους. Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πόσοι θα κατανεμηθούν πρέπει να το αποφασίζει στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεχτεί πιθανά ελλείμματα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας . «Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογισμό επαφίεται στην Κομισιόν. Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», τόνισε.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ. Μακρόν θα μειώσει τα ελλείμματα της χώρας του όπως έχει υποσχεθεί: «Η Γαλλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται δα και πολύ μακριά από το 3%”, είπε χαρακτηριστικά στο γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα