Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ενας στους 4 Αυστριακούς έχει θετική εικόνα για την ΕΕ

Ενας στους 4 Αυστριακούς έχει θετική εικόνα για την ΕΕ

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου, οι Αυστριακοί πολίτες στην πλειονότητά τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται να έχει αυξηθεί στην Αυστρία τόσο η αναγνωρισιμότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ.

Παρουσιάζοντας στη Βιέννη τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για την Αυστρία, ο διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αυστριακή πρωτεύουσα Ρίχαρντ Κιούνελ, επισήμανε πως η ειδησεογραφία γύρω από την κρίση και οι αρνητικοί τίτλοι δημοσιευμάτων των τελευταίων χρόνων, σημάδεψαν την εικόνα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης για το τελευταίο “Ευρωβαρόμετρο” -η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία τον περασμένο Νοέμβριο- μόλις το 25% των Αυστριακών έχουν θετική εικόνα από την ΕΕ, τη στιγμή που ο μέσος όρος στους 28 βρίσκεται στο 31%.

Μία σημαντική διαφορά παρουσιάζεται ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων στην Αυστρία, με το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική εικόνα από την ΕΕ να βρίσκεται στο 37% στο ηλιακό φάσμα 15 έως 24 χρόνων, και στο 17% για ηλικίες άνω των 55 χρόνων.

Μόνον το 27% των Αυστριακών είναι της γνώμης ότι η ΕΕ εξελίσσεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ εμφανίζεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο στο 39%, αυξημένη κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με τις αρχές του 2013 και υψηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο που βρίσκεται στο 31%.

Η αρνητική εικόνα της ΕΕ στους Αυστριακούς πολίτες συνδέεται με τα θέματα γραφειοκρατία και συμμετοχή στις αποφάσεις, με ένα ποσοστό 87% από αυτούς να θεωρούν πως η ΕΕ παράγει πολλή γραφειοκρατία και μόλις το 34% να πιστεύουν πως “μετράει” η φωνή τους στην ΕΕ, ενώ, από την άλλη πλευρά, ένα ποσοστό 61% δηλώνει πως η φωνή της ΕΕ “μετράει” σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως διαπιστώνεται στο “Ευρωβαρόμετρο” για την Αυστρία, δύο στους τρεις πολίτες της τάσσονται υπέρ της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, ενώ τις μεγαλύτερες προσδοκίες τους από την ΕΕ οι Αυστριακοί φέρεται να έχουν στο θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 4 έλληνες δεν θα πάνε διακοπές

9 στους 10 γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα

Οι Έλληνες δεν πιστεύουν πια στην ΕΕ

Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων ελλήνων θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε